Skip to main content

Spännande resa genom Falkenbergs historia i näringslivets spår för alla kommunens fjärdeklassare

12 februari 2024

Laxrökare, garvare eller krukmakare?  Hur var det egentligen att jobba i Falkenberg förr i tiden?   

Under läsåret 2023/24 kommer alla elever i årskurs fyra i kommunens grundskolor få veta mer om Falkenbergs rika historia kopplat till yrken och näringsliv.  Med drama, interaktion och spännande uppgifter får eleverna följa med på en hisnande resa genom staden bakåt i tiden. Här får de besöka historiska miljöer och med alla sinnen upptäcka vilka näringar och yrken som satt sin prägel på vår stad. Syftet är att utveckla intresset för vidare lärande, studier och yrkesliv och att stärka elevernas möjligheter att själva reflektera över olika perspektiv på samhällshändelser. 

Här i Falkenberg finns en stark ambition att bli Sveriges bästa näringslivskommun, Självklart behöver vi då berätta för våra unga invånare om vår spännande tradition kring just näringen, det är en del av stadens identitet som satt stora spår, både i stadens utformande och även i dess nutida relation till näringslivet, säger Karolina Petersson, kulturchef i Falkenberg.    

Cirka 600 barn beräknas ta del av kulturarvssatsningen under året som vi hoppas ska bidra till en ökad förståelse för sambandet mellan dåtid, nutid och framtid hos skoleleverna. 

 Satsningen är en del av ämnet MOA, modern arbetslivsorientering i skolan, där syftet är att utveckla intresset för studier och yrkesliv.   

Stadens nycklar 

Stadens nycklar är en del av Falkenbergs kommuns basutställning om kulturhistoria på Rian. Utställningen vänder sig främst till elever från förskoleklass till gymnasiet.  Museilektionerna i Stadens nycklar har olika tematiska spår där eleverna får lösa uppgifter. Med drama, interaktion och praktiska moment får de som deltar, uppleva utställningen med alla sinnen. Eleverna ges ökad kunskap och insikt om livet i Falkenberg utifrån ett hållbarhetsperspektiv, samt ges övning i källkritiskt tänkande, problemlösning, samarbete, språklig övning, läsförståelse och ordförståelse. Målet är att beröra elevers sinnen och engagera dem till medskapande. Detta för att inkludera deras röst och bidra till vad som är en ständigt pågående skrivning av Falkenbergs historia. I fokus står vardagslivet och målet är att få kunskap om historia från alla samhällsskikt och åldrar.

Läs mer om Falkenbergs kommuns mål att bli Sveriges bästa näringslivskommun här.   

Vision och mål

Start (falkenbergsnaringsliv.se)

Läs mer om Stadens Nycklar här.

Stadens Nycklar - Kulturhistoria | Rian


Kontakta gärna


Karolina Petersson, kulturchef
0346-88 60 53
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.