Skip to main content

Spadtaget för nya Tröingeskolan bjöd på sol och glädje

22 december 2022

Under klarblå himmel tog elever från Fajansskolan och Vinbergsskolan, Ella, Oskar, Freja och Ensar det första spadtaget tillsammans med skolans rektor Jenny Billing Torstensson, Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande och byggentreprenör Therese Plahn, affärschef på HA Bygg. Spadtaget är startskottet för den officiella byggstarten av nya Tröingeskolan som förväntas vara klar inför skolstarten 2025.  

Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande inledde med att tala för de runt 30 personer som tagit sig till platsen för att bevittna spadtaget. Det gick inte att ta miste på den stolthet och glädje som fanns för att arbetet med den nya F–9-skolan i Tröingedal nu sätter igång.  

– Det känns väldigt bra att arbetet med Tröingeskolan nu sätter igång på allvar. Det är Falkenbergs kommuns största investeringsprojekt någonsin och visar att Falkenberg växer. Om två och ett halvt år är vi på plats igen för invigningen och det ser jag också fram emot, säger Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande.

Första spadtag 221216 webb

På bild: Per Svensson, Jenny Billing Torstensson, Therese Plahn och elever från Fajansskolan och Vinbergsskolan.

Rektorn höll i spaden 

Den blivande rektorn Jenny Billing Torstensson som idag är biträdande rektor på Hertingskolan var på plats för att ta det första spadtaget för Tröingeskolan hon kommer att vara rektor på. Jenny var en av dom som höll i spaden.  

– Det är väldigt spännande. Jag har arbetat med Tröingeskolan i tre år och om ytterligare tre år kommer denna plats vara en plats för lärande och framtidsdrömmar. Det känns fantastiskt men också lite overkligt, säger Jenny Billing Torstensson.  

20221216 110805 webb

Från vänster i bild: Peter Dygården, ordförande Barn- och utbildningsnämnden, Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande och Georgia Ferris, ordförande i Kultur-, fritids- och tekniknämnden. 

De båda byggprojektledarna Linnea Severinson och Andreas Mellstedt framhöll hur glada de var över denna milstolpe i projektet och lyfte att detta var kommunens största investeringsprojekt någonsin. Therese Plahn, affärschef hos byggentreprenör HA Bygg avslutade med att konstatera att detta bygge även är deras största offentliga projekt någonsin. 

– Spadtaget är en glädjande milstolpe i projektet. Vi ser fram emot att följa bygget de kommande åren. På platsen där spadtaget togs kommer Tröingeskolans entré att ligga, säger Linnea och Andreas, byggprojektledare.  

Höga förväntningar bland eleverna som ska gå på nya skolan 

Eleverna från Fajansskolan och Vinbergsskolan som var på plats för spadtaget har höga förväntningar på deras nya skola. 

– Det känns kul, bra och coolt. Vi ser fram emot nya klassrum, säger eleverna.  

20221216 110238 01 webb

 Elever från Fajansskolan och Vinbergsskolan intervjuas av lokalmedia.