Skip to main content

Ökad städfrekvens i förskolor och skolor efter beslut från Mark- och miljööverdomstolen

12 augusti 2024

Barn- och utbildningsnämnden måste öka städfrekvensen av mattor och andra textilier i samtliga förskolor och skolor. Det står klart efter ett beslut från Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Under 2023 fick barn- och utbildningsnämnden flertalet föreläggande från miljö- och hälsoskyddsnämnden med krav på ökad städfrekvens i förskolor och skolor, huvudsakligen gällande städ av mattor och andra textilier. Då barn- och utbildningsnämnden ansåg att nuvarande städfrekvens var tillräcklig, och med hänsyn till den kostnadsökningen det skulle medföra, valde nämnden att överklaga föreläggande till Länsstyrelsen, Mark- och miljödomstolen och slutligen till Mark- och miljööverdomstolen.

Mark- och miljööverdomstolen medgav inte prövningstillstånd och därmed står Mark- och miljödomstolens dom fast. Det innebär att barn- och utbildningsnämnden måste öka städfrekvensen av mattor och andra textilier i samtliga förskolor och skolor. Barn- och utbildningsnämnden har fram till slutet av oktober på sig att vidta de åtgärder som krävs för att öka städfrekvensen.