Skip to main content

Min röst räknas

Mohamad Akour, 19 år, pluggar på naturlinjen och ska rösta för första gången i år.
Bild på Mohammad

Mohamad Akur, 19 år.

– Jag röstar för att det ska bli bättre, för att uppnå den förändring i samhället som jag vill se. Jag tycker det är viktigt att mina viktigaste frågor lyfts upp, säger han.

Att valet är viktigt för Mohamad märks tydligt. Men så är det inte alltid bland hans kompisar.

– Jag tror många känner att valet inte är tillräckligt intressant och man tror inte att ens egen röst spelar någon roll eller gör någon skillnad. Det är många som inte har information om valet eller ens vet att det är val. Vi lever våra liv, går i skolan och umgås med vänner och funderar inte så mycket över valet. 

För mig betyder demokrati att man får uttrycka vad man vill, det jag känner, och att jag får rösta.

 

Själv har han jobbat hela sommaren – allt utom fyra dagar. Under terminerna jobbar han extra på ett LSS-boende. I framtiden drömmer han om att bli egenföretagare.

Hur tror du man kan få fler att rösta?

– Flera jag träffat tycker att valet är svårt att förstå och vet inte hur det går till. Och då blir de osäkra och struntar kanske hellre i det. Det behövs enkel information för unga väljare och det vore bra om det gick att rösta i mobilen.

Vad betyder demokrati för dig?

– För mig betyder demokratiatt man får uttrycka vad man vill, det jag känner, och att jag får rösta. Men jag tror väldigt få unga tänker på vad demokrati faktiskt betyder, säger Mohamad.

Vill du skicka med något till den som inte tänkt rösta?

– Tänk inte att din röst inte är viktig, för det är den. Din röst gör skillnad.