Skip to main content

Lärorika övningar i kök under Beredskapsveckan

05 oktober 2023
Tre bilder: Robert Herrström står i ett kök, Agneta Elofsson stående och en nödvattentank utomhus.

Det blev en lärorik dag för kocken Robert Herrström och verksamhetschef Agneta Elofsson, som fick arbeta med vatten från en nödvattentank under en dag.

På torsdagen den 28 september övade köket på Falkenbergs gymnasieskola. Tidigt på morgonen blev personalen i köket informerade om att vattnet var otjänligt, vilket gjorde att de inte kunde använda vattnet i byggnaden till något annat än att spola i toaletterna.

Vivab körde ut en tank med nödvatten till gymnasiet. Personalen i köket fick använda vatten från nödvattentanken till all matlagning och servering till de cirka 1000 eleverna som åt på skolan den dagen. Vattnet hämtades i dunkar och hinkar.

Laga med mindre vatten

Ursprungligen stod kokt potatis med fisk och sås på menyn. Med begränsad vattentillgång ändrades menyn, från kokt potatis till ugnsrostad potatis. Då kunde de optimera vattenanvändningen. Vid serveringen fick eleverna ta vatten från en mindre cistern med vatten från nödvattentanken. Alla fick äta med engångsartiklar då vattnet inte hade räckt till för att diska tallrikar, bestick och glas.

Mycket disk kräver mycket vatten

Robert Herrström arbetar som kock på Falkenbergs gymnasieskola. Han tycker att övningen både varit spännande och lärorik.
– Nu såg vi också hur sjukt mycket disk det blir med alla bleck [stålplåtar] och sånt. Det är ju typ 65 bleck bara fisk idag. All potatis gick på en 40 bleck […], så nu vet vi att vi inte klarar två dagar utan vatten. Så mycket grejer har vi inte hemma, säger han och konstaterar att det finns ett behov av att se över mängden engångsartiklar.

Mycket att lära

Agneta Elofsson, Verksamhetschef Måltid Falkenberg, är nöjd med övningen på gymnasieskolan. Hon tycker att övningen gått bra och att personalen i köket löste dagen mycket bra, trots den begränsade vattentillgången. Hon ser fram emot att ta del av den skriftliga rapporten kring det som gick bra och det som kan förbättras.
– Dels kan vi ha det till vår kontinuitetsplanering, dels kan vi ta upp vad vi måste jobba vidare med i ledningsgrupper och chefsgrupper.

Övning ger färdighet

Agneta Elofsson tycker att fler i kommunen ska öva.
– Det bästa sättet att träna är att öva praktiskt. För att veta hur saker verkligen funkar när det är skarpt läge kräver det att man övar. Vi hade tyckt det var roligt om fler övade, och att vi hade kunnat involvera fler när vi gör det, säger hon.

Lär dig mer

Läs mer om hur Vivab arbetar med vatten vid kriser.

Läs mer om Beredskapsveckan och få tips om övningar hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.