Skip to main content

Kick-off för Falkenbergs klimatinitiativ den 2 maj

20 april 2023

Det har blivit dags för Falkenbergs klimatinitiativ att dra i gång på allvar. Den 2 maj samlar vi lokala företag, kommunen och forskningen för att påbörja arbetet som ska leda till att Falkenberg ställer om, minskar sin klimatpåverkan och samtidigt stärker företagens och Falkenbergs konkurrenskraft.

Tillsammans når vi längre

Falkenberg ska vara ett föredöme inom hållbarhet och klimatet är vår tids stora ödesfråga. För att möta klimatutmaningarna behöver både det offentliga och det privata samarbeta, inspirera, lära och utmana varandra för en hållbar omställning. Johan Holmén är medgrundare av Space for Change Institute samt doktor i fysisk resursteori vid Chalmers där han forskar om hållbar systemomställning. Han deltar den 2 maj.

– Falkenbergs klimatinitiativ är intressant eftersom man utgår från klimatutmaningen som drivkraft för innovation. Att frigöra sig från klimatförstörande processer blir inte en fråga om uppoffringar utan handlar om att framtidssäkra sin verksamhet genom att bidra till hållbarhet och attraktivitet. De strukturer vi sitter fast i räknar tyvärr inte automatiskt hem vinsterna, vilket gör att det offentliga och privata behöver gå samman för att tillsammans möjliggöra de förändringar som krävs, säger Johan Holmén.

På bild: Johan Holmén. 

Flera företag har redan gått med

Flera företag har redan anslutit sig till Falkenbergs klimatinitiativ och de har format initiativet i ett ramverk. Falkenbergs kommun och föreningen Näringslivet Falkenberg driver arbetet med Falkenbergs klimatinitiativ. 

– För att klara omställningen behöver vi kroka arm och ta gemensamma kliv framåt, oavsett var man befinner sig i omställningen har alla som deltar motivationen och viljan att göra världen mer hållbar och den drivkraft ska vi ta tillvara på, säger Josefine Eirefelt, hållbarhetschef i Falkenbergs kommun.

Bertegruppen, Engelssons, Peterson & Hansson, Falkenbergs sparbank, Länsförsäkringar Halland, ECOERA AB, Wind Sweden, Sörby retreatcenter, Pelly Butiksinredning AB, Byggbröderna, Skoog Creative och GleSYS, Falkvarv AB, Sköld Forsberg byggkonsult, Randek, Reklamshoppen, Bengt-Olof Isaksson AB och Kontorsleverantören i Halland AB har anslutit sig till Falkenbergs klimatinitiativ. 

Är du nyfiken på Falkenbergs klimatinitiativ och vill delta på kick-offen?

Då är du välkommen att vara med på vår kick-off, även om du inte är ansluten, men vill träffa andra som delar din drivkraft och intresse för en hållbar omställning.

Här kan du läsa mer om Falkenbergs klimatinitiativ coh anmäla dig till kick-offen.

Falkenbergs klimatinitiativ är en del av Falkenbergs Lokala agenda 2030

Uppslaget till Falkenbergs klimatinitiativ kom när företag, kommun och Näringslivet Falkenberg hade dialog om hur Falkenberg ligger till i förhållande till målen i Agenda 2030. Du kan ta del av den lokala agendan på sidan Lokal agenda 2030 med hållbarometer.

Falkenbergs kommun och föreningen Näringslivet Falkenberg driver arbetet med Falkenbergs klimatinitiativ. Falkenbergs kommun samordnar och processleder arbetet.