Skip to main content

HR-chef lämnar Falkenbergs kommun för ny roll på Varbergs energi 

26 Maj 2023

Efter 19 år i kommunen varav 9 år som HR-chef slutar Thérese Lundgren på Falkenbergs kommun. Hon går nu vidare till Varbergs energi, även där blir hon HR-chef.  

– Det är en ny bransch för mig och det händer mycket inom HR-området där, det ser jag fram emot, säger hon.

Thérese Lundgren, HR-chef.

Thérese Lundgren beskriver hur hon fick ett erbjudande som lockade. 

– Det kom vid en tidpunkt där jag de senaste åren har genomfört många stora förändringar så det blir ett bra läge för någon annan att lyfta HR-arbetet en nivå till. Jag slutar med dubbla känslor för jag trivs väldigt bra, säger hon. 

En händelserik tid 

Per Svensson(S), kommunråd, kommer att sakna Thérese Lundgren. 

– Jag önskar Thérese stort lycka till på nya jobbet men jag kommer att sakna henne. Hon har varit hos oss länge. Vi har jobbat tillsammans hela tiden jag varit kommunråd och det har verkligen hänt mycket inom HR-området. Både frågor som Thérese drivit och händelser i omvärlden som påverkat oss som arbetsgivare, till exempel pandemin och att kompetensförsörjningen verkligen kommit upp på agendan, säger han.  

Förändringsarbete som tagit Falkenberg framåt 

När Thérese började på Falkenbergs kommun ville hon förändra arbetet från en traditionell personalavdelning till en bredare HR-avdelning.  

Här är några av de förändringar som hon har drivit igenom: 

  • HR-funktionen har centraliserats för att effektivt kunna arbeta med digitalisering och automatisering. Numera är alla blanketter borta och ersatta av digitala tjänster när någon börjar, slutar eller ska vara föräldraledig till exempel. 
  • Falkenbergs kommun har lägst sjukfrånvaro i Halland. En bidragande orsak kan vara att området varit i fokus. Arbetet är allt mer förebyggande och tre personalutvecklare jobbar i kommunen. 
  • En gemensam bemanningsenhet i stället för tre gör det lättare att hitta vikarier när någon är borta. Det ger också större möjligheter för vikarier att jobba mer och få fast tjänst. 
  • Satsningar på ledarskap genom bland annat utbildning i utvecklande ledarskap. Att satsningen gett resultat syns bland annat i arbetsmiljöenkäten där HME-värdet, som mäter motivation, ledarskap och styrning, har ökat de senaste åren och ligger högt jämfört med andra kommuner. 
  • Ett aktivt arbete för att göra kommunen mer attraktiv som arbetsgivare genom att fokusera på områden som rekrytering, anställningsprocesser, introduktion, personalutveckling och avslutning. 

  
– Det kommer att kännas konstigt att själv vara den som ska sluta. Jag kommer att lyfta allt gott som finns hos oss, inte minst alla underbara kollegor och chefer, och givetvis sådant som jag vill att min efterträdare och kommunen fortsätter att satsa på, till exempel kompetensförsörjning och färre sjukskrivningar. Det vinner alla mycket på. 

Det här händer nu 

Thérese jobbar sin sista dag 31 augusti. Arbetet med att rekrytera en ny HR-chef börjar omgående, men det beror också på när det blir klart vem som blir ny kommundirektör.