Skip to main content

Hjälp kommunen hjälpa fladdermöss

Välkommen på fladdermusguidning. Sannolikt får du inte se fladdermössen på så här nära håll.

18 augusti 2023

Belysning på olika platser har blivit populärt för människor – men det är inte uppskattat av vissa djurslag, som fladdermöss, vissa fåglar och insekter. Därför arbetar vi nu med att hjälpa fladdermöss och andra ljuskänsliga djur på olika sätt: kunskapsspridning, medveten ljusanvändning och guidade fladdermusvisningar. 

Fladdermöss gör stor nytta genom att äta skadegörande insekter i till exempel trädgårdar. En enda fladdermus kan äta upp till 1000 myggor eller motsvarande i timmen. Eftersom de är insektsätare gör de heller ingen skada på till exempel hus, saker eller livsmedel. Kort sagt är det ett djur det lönar sig att hålla sig väl med. Fladdermöss behöver mörker, eftersom de är aktiva på natten.

Enkla åtgärder

För att göra omgivningen med gynnsam för fladdermöss och andra nattaktiva djur pågår just nu ett projekt för att minska så kallade ljusföroreningar i Falkenberg. Flera aktörer arbetar tillsammans: kommunen, Falkenberg Energi AB och Falkenbergs pastorat. Det är stora aktörer som har hand om belysning för till exempel vägar, cykelvägar, byggnader och kyrkogårdar. Finansieringen kommer från Naturvårdsverket som ett så kallat LONA-projekt(LÄNK)*. Alla som har fasadbelysning eller belysning utomhus kan bidra genom att lära sig mer och ta ansvar. Ofta kan enkla åtgärder göra stor skillnad:

  • Belys bara när och där det behövs
  • Använd närvarostyrning
  • Välj varmare ljus och minska ljusstyrkan
  • Placera ljuspunkten lågt och avskärma uppåtriktat ljus

Kom på fladdermusguidning

Falkenbergs kommun och Falkenbergs pastorat bjuder in till fladdermusguidningar i Vinbergs naturreservat, Ullareds kyrka och Okome kyrka. Fladdermusexpert Espen Jensen guidar oss.

Platser och datum

  • Ullareds kyrka, 28 augusti (anmälan senast 24 aug)
  • Vinbergs naturreservat, 31 augusti (anmälan senast 28 aug)
  • Okome kyrka, 11 september (anmälan senast 7 sept)
  • Vinbergs naturreservat, 13 september (anmälan senast 8 sept)

Tid: Start klockan 20 och guidningen tar cirka 1 timma. Hur: Vid stark vind eller för mycket regn ställs guidningen in. Vi bjuder på kaffe/te och kaka. Kläder efter väder.

Anmälan: Skicka namn och telefonnummer tilll: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Här finns en inbjudan till fladdermusguidnignen på PDF om du vill skriva ut och sätta upp.

Lästips

Rapporten ”Ljus och mörker i Falkenberg” om ljusföroreningars påverkan på biologisk mångfald och hur man kan minska denna negativa påverkan. Rapporten hartagits fram av Falkenbergs kommun och Falkenbergs pastorat i samverkan med naturvårdsexperter.

Boken Mörkermanifestet: om artificiellt ljus och hotet mot en ursprunglig rytm. Av Johan Eklöf

*Mer info om LONA – Lokala naturvårdssatsningen

Logotyperna för LONA, Svenska kyrkan och Falkenberg energi.