Skip to main content

Framgångsrikt workshop-koncept främjar ungt entreprenörskap

Kvinna och man står och håller i presentation.
18 september 2024

Falkenbergs näringslivsavdelning har sedan 2013 utvecklat ett värdefullt verktyg för att stödja och främja entreprenörskap, något som på senare år riktats åt de unga i kommunen. Genom projektet "Business Lab" har de skapat en workshop som ger gymnasieelever, i samarbete med Ung Företagsamhet (UF) och medlemsföreningen Näringslivet i Falkenberg, möjlighet att omvandla sina affärsidéer till hållbara affärsplaner. 

Från idé till hållbar affärsidé på tre timmar 

"Business Lab" är en tre timmar lång workshop där eleverna får chansen att utveckla och förfina sina affärsidéer. Under denna korta men intensiva period får gymnasieeleverna möjlighet att jobba igenom alla delar som krävs i en affärsplan – från att identifiera sin kundbas och konkurrenssituation till att skapa en marknadsföringsstrategi och förbereda en säljpitch.  

– Vid ett tillfälle som detta är det väldigt mycket affärsidéer som kommer fram. Jag har fått höra idéer så som ostbrickor med Falkenbergsmotiv, doftljus med återanvänt stearin, och hundleksaker i återvunnet material, säger Felicia Ahlm, skolinspiratör på Ung Företagsamhet i Halland.  

Ett unikt samarbete för Falkenberg 

Konceptet, som är unikt för Falkenberg, har sedan dess implementering på gymnasieskolorna i kommunen blivit ett lyckosamt samarbete. Under de två dagar som årets upplaga ägde rum deltog runt 170 elever. 

–Vi har sett att det är ett väldigt bra koncept där eleverna under tre timmar kommer väldigt långt i processen samtidigt som de få öva på sina entreprenöriella kompetenser som krävs inom företagande, säger Madeleine Nemstrand, näringslivsutvecklare på Falkenbergs kommun. 

–UF som koncept i skolan är uppbyggt utifrån att du startar, utvecklar och avvecklar ett företag. Detta är inte något som är avgörande för oss, utan det är den personliga utvecklingen som eleverna gör under året vi upplever som väldigt positivt, fortsätter hon och berättar att elever får med sig värden som är attraktiva på arbetsmarknaden.  

Grupp elever sitter runt bord.

Näringslivsavdelningens stöd 

Ett långsiktigt syfte med Business Lab är bland annat att visa näringslivsavdelningens stöd när det kommer till företagande.  

–Vi vill att eleverna ska veta att de kan vända sig till oss om de väljer att starta företag i framtiden. Vi vill också skapa förståelse för de regler och eventuella tillstånd som vissa verksamheter behöver, säger Madeleine Nemstrand och berättar att kommunen jobbar mycket med att förenkla processerna för att göra det enklare att starta, men också driva och utveckla företag i Falkenberg.  

Till våren äger UF-mässan rum där eleverna får möjlighet att presentera vad de åstadkommit under årets gång.  

–Vi tycker att det känns jättekul att fÃ¥ vara med om att skapa nÃ¥got eget och samtidigt lära sig om hur företagande gÃ¥r till, det kommer man ha bra användning för i framtiden, säger en elev. Â