Skip to main content

Falkenberg omcertifierat enligt Purple Flag

03 november 2022

"Falkenberg är en levande stad som bjuder på en trygg och fantastisk utekväll." Så lyder en av de motiveringar som gör att Falkenberg under de kommande två åren kan titulera sig med Purple Flag. Det är andra gången sedan arbetet startade 2018.

Det var under förra veckan som organisationen Svenska Stadskärnor meddelade att Falkenberg blivit omcertifierade i ytterligare två år enligt Purple Flags kriterier för en trygg och attraktiv stadskärna. Enligt Svenska Stadskärnor har Falkenberg bland annat jobbat fokuserat med att förbättra belysningen, tillgängligheten och gestaltning i Falkenberg centrum samt skapat en trygg, säker och attraktiv stadskärna där fastighetsägare, krögare och kommunen jobbar tillsammans.  

‚Äď F√∂r att n√• v√•ra m√•l m√•ste vi jobba tillsammans. N√§r vi √§r fler akt√∂rer som jobbar m√•lmedvetet uppn√•r vi resultat, vilket den h√§r omcertifieringen √§r ett bevis p√•, s√§ger Darcie Smith, n√§ringslivsutvecklare p√• Falkenbergs kommun.

Samverkan ger ringar på vattnet

Svenska stadskärnor lyfter samarbetet mellan polis, krögare och kommunen som en framgångsfaktor som genom samverkan kring medborgardialoger, enkätundersökningar och förebyggande insatser som aktiviteter som ger ringar på vattnet. De återkommande kvällsvandringarna "PPP" som står för pizza, prat och promenad och lett till ökat engagemang och delaktighet i utvecklingsarbetet.

‚Äď Samverkan √§r n√∂dv√§ndig f√∂r att skapa en attraktiv stadsk√§rna som √§r trygg och s√§ker. Ingen enskild akt√∂r klarar hela ansvaret ensamt och alla m√•ste bidra med sin del, s√§ger Bj√∂rn Bergman, VD Svenska Stadsk√§rnor AB.

Dessutom har fler mötesplatser för alla åldrar, folierade skåp med Falkenbergs historia har bidragit till ett levande centrum och ett rikare kvällsliv.

Utvecklingsområden

Svenska stadskärnor har pekat ut några utvecklingsområden som Falkenbergs kommun kan arbeta med för att fortsätta vara en trygg och attraktiv stadskärna. Några av dessa är att starta en fimpkampanj, investera i offentliga toaletter, utveckla cykelvägarna och utveckla säsongsaktiviteterna.

Internationell certifiering

Purple Flag är en internationell certifiering och arbetsmodell som handlar om att öka tryggheten i stadskärnan och få förbättrad kvällsekonomi genom att försöka skapa liv och rörelse fler timmar på dygnet. Målet att staden ska vara en säker, trygg, attraktiv, jämställd och hållbar plats med ett variationsrikt kvällsutbud för alla.

Det övergripande syftet med Purple Flag är att skapa förutsättningar för ett ekonomiskt och socialt hållbart Purple Flag-område med ett varierat utbud av upplevelser och aktiviteter efter kontorstid.