Skip to main content

De får kommunens priser inom kultur, idrott och hållbarhet 2023

07 december 2023
 • De fyra pristagarna står uppställda med sina diplom.
 • Jan-Åke Jacobson får sitt diplom av Markus Jöngren (MP).
 • Pristagarna tittar på en film Jesper spelat in.
 • Jesper Karlssons mamma Anette Karlsson tar emot priset.
 • Sara Claesson går mot kameran med blomma, check och diplom i handen.
 • Mats Börjesson står med blomma och diplom framför en bild med fyrverkerier. I vänstra kanten syns politikerna.

  Bilder från prisutdelningen. Rebecka Kristensen och Markus Jöngren delade ut priserna. Jesper Karlsson hade inte möjlighet att komma, så han spelade in en hälsning och lät mamma Anette Karlsson ta emot priset.

  En dansare som lär ut för livet, en entreprenör som kallar till kultur, en idrottare som bollat sig till Bologna – och en som hämtar kraft från vatten. Det är pristagarna för kommunens priser 2023.

  Artikeln uppdaterad med bilder från prisutdelningen den 19 december.

  Med de årliga priserna vill Falkenbergs kommun uppmuntra till hållbar utveckling och engagemang inom kultur och idrott. Vinnaren i varje kategori får diplom och 20 000 kronor i prispengar. Prisutdelningen sker på kommunfullmäktiges möte den 19 december.

  – Det här är en av de roligaste uppgifterna jag har som politiker. I arbetet med att hitta vinnare av kommunens priser blir jag glad, rörd och stolt över alla driftiga människor med anknytning till Falkenberg. Och extra stolt blir jag förstås över dem vi prisar, säger kommunfullmäktiges ordförande Kerstin Rosell (S), som lett arbetet med alla priserna. I år fick kulturpriset (och prispengarna) delas av två olika pristagare. 

  Arkitekturpriserna utses senare av bygglovsnämnden.

  Samlingsbild på alla kommunens pristagare för 2023.

  Pristagarna

  Här är årets pristagare i de olika kategorierna.

  Hållbarhetspriset

  Pristagare: Jan-Åke Jacobson

  Motivering: Jan-Åke Jacobson gynnar både el och ål på Nedre Möllan, där vattenkraft brukats sedan 1600-talet. Byggt i samklang med natur och kulturmiljö stod kraftverket klart 2016. Det har både ökat den fossilfria elproduktionen och gynnar ålens vandring i Lillån.  
   
  – Det är jättekul! Jag blev glad att bli nominerad och överraskad när jag vann. Det är tillfälligheter som gjort att jag är på den här anrika platsen. Det förra kraftverket höll i runt hundra år. Nu är tanken att det här ska hålla hundra år till, säger han. 

  Kulturpriset

  Pristagare: Sara Claesson, danslärare, och Mats Börjesson, musik- och kulturentreprenör 
   
  Motivering: Sara Claesson sprider dansglädje i Falkenberg. Som lärare på kulturskolan låter hon barn och unga utforska dansens olika dimensioner och genom ”Dans för hälsa” arbetar hon för att främja tjejers psykiska hälsa. Sara visar vilken betydelsefull roll kulturen har för barn och unga i Falkenberg.  

  – Det går knappt att ta in! Jag är glad och förvånad – att flera har tänkt på mig och taget sig tiden att nominera gör mig varm i hjärtat. Det är jättehärligt! Jag vill uppmuntra fler att dansa mer. Dans är ett ursprungligt språk, en fysisk aktivitet och en viktig form för kommunikation för människor. Dans är ett sätt att umgås och har ett unikt internationellt språk. Dans kan vara ett kravlöst sätt att få vara en stund i kroppen – det är strösslet i livet.

  Motivering: Musik- och kulturentreprenören Mats Börjesson driver Badhuset, en ny kulturplattform i Falkenberg. Den stora variationen av såväl aktörer som arrangemang bidrar till fler kulturupplevelser och stärker stadens ställning som en plats för kulturella och kreativa näringar.  

  – Jag visste knappt att det fanns! Jag gissar att jag får priset för det jag gör på Badhuset. Önskan var att det skulle bli ett kulturhus – och det har det blivit. Jag strävar efter att ”ge folk det de inte visste att de tyckte om”. Jag borde egentligen ha fått priset tillsammans med min fru Helén, som också äger företaget. Utan henne hade det inte gått, säger han. 

  Idrottspriset

  Pristagare: Jesper Karlsson, fotbollsspelare 

  Motivering: Bolltrollaren Jesper Karlsson har dribblat sig hela vägen från IF Böljan ut i Europa där han spelar i Bologna FC i serie A. Han är även en del av svensk elitfotboll och spelar i A-landslaget. Jesper är en inspiratör för unga fotbollsspelare och en god ambassadör för Falkenberg! 

  – Jag är väldigt glad över att få det här priset. Det är kul att det jag gör uppmärksammas där jag växte upp. Till de som drömmer stort vill jag säga: det handlar om att våga, fastän du är från lilla Falkenberg. Jag drömde om att vara fotbollsproffs. Nu njuter jag av det varje dag, säger Jesper Karlsson. 

  Politikerna utser vinnarna 

  Markus Jöngren (MP), ordförande för kommunens hållbarhetsutskott, var med och valde årets vinnare av hållbarhetspriset. 

  – Den här typen av engagemang gör mig glad och stolt. Det är inte lätt att förvalta och utveckla något som funnits sedan 1600-talet. Men Jan-Åke Jacobson har tagit över ansvaret från dem som varit på platsen före honom och byggt ett kraftverk som kommer att stå kvar långt in i framtiden. Han har också tagit hänsyn till ålen som behöver ta sig upp genom Lillån. Jag hoppas att fler inspireras av Jan-Åke, säger han. 
   
  Rebecka Kristensson (S), ordförande i kultur- fritids- och tekniknämnden, var med och valde ut årets kulturpristagare.

  – I år får kulturpriset delas. Dels går det till Sara Claesson, dels till Mats Börjesson. Båda två bidrar, på helt olika sätt, till insatser för Falkenbergs kulturliv. Att priset gick till Sara Claesson beror på hennes stora engagemang för barn och unga. 

  – Vi ser att kulturen spelar en viktig roll i individutvecklingen och i förlängningen det demokratiska samhället. För att det ska fungera krävs eldsjälar som Sara Claesson, säger Rebecka Kristensson (S). 

  Mats Börjesson fick priset för sin kreativa verksamhet i det gamla Badhuset. 

  – Vi vill uppmuntra kulturella och kreativa branscher att verka i kommunen som en del i målet att bli Sveriges bästa näringslivskommun. Mats Börjesson är en inspiratör och förebild som bidrar till Falkenbergs goda renommé som kultur- och nöjesstad, säger Rebecka Kristensson (S). 

  Jesper Karlsson, fotbollsspelare, blir belönad för att han tagit sig långt utan för IF Böljans fotbollsplan. 

  – Jag kan inte mycket om fotboll men blir ändå imponerad av att se hans spel på plan. Hans framgång visar att det är många som sett hans hårda arbete och talang. Att ge honom priset är vårt sätt att visa uppskattning från hemmaplan. Som fotbollsförälder vet jag att många barn har fotbollsidoler, för dem är det såklart extra inspirerande med någon från Falkenberg som spelat matcher på de planer man själv spelar på, säger Rebecka Kristensson (S). 

  Läs de längre intervjuerna med pristagarna och ta del av kriterierna för priserna