Skip to main content

Covidsmitta leder till personalbrist inom vård och omsorg

Just nu är det många som är sjuka i covid. I samhället i stort märks det inte så mycket, eftersom råd och restriktioner för vaccinerade tagits bort. Inom vård och omsorg däremot, finns många råd och restriktioner kvar och det leder till hög sjukfrånvaro.

De nya smittsamma varianterna ger inte lika svår sjukdom, men för äldre och riskgrupper finns råd och restriktioner för att undvika att de blir smittade. Även personal utan symptom provtas och den som är sjuk utan symptom är hemma fem till sju dagar, enligt råd från Smittskydd Halland. Det gör att sjukfrånvaron just nu är hög.

Äldre inte lika sjuka

– Vi ser när vi har smitta på våra boenden att de äldre inte alls blir lika sjuka som i början av pandemin, vilket är väldigt skönt. Men vi följer givetvis de råd och restriktioner som fortfarande gäller och det gör att personal är hemma i större utsträckning än före pandemin, säger Johan Klingborg, chef socialförvaltningen.

Personalbortfallet i kombination med sommar och att det varit svårt att hitta vikarier, gör det tufft under några veckor fram tills att semestrarna är över.

Vård och omsorg fungerar

Personalläget gör att socialtjänsten tvingats prioritera.

– Men alla kan känna sig trygga med att de kommer att få den vård och omsorg som är nödvändig, säger Johan Klingborg.

Städning mer sällan

Däremot har verksamheterna tvingats dra ner på servicen i vissa fall. Det kan till exempel handla om att städning eller tvätt blir uppskjuten eller inställd, eller att en promenad uteblir.

– Det är tråkigt att det blir så men jag månar också om personalen. De gör verkligen sitt yttersta. Men just nu räcker vi inte riktigt till, säger Johan Klingborg.

Följer handlingsplaner

Inom alla områden finns handlingsplaner för hur enheterna ska hantera personalbrist. Det gör att nödvändig vård och omsorg blir prioriterad, och där finns förslag på vilken service som får bli uppskjuten eller utebli.

– Vi har beredskap för just den här situationen. Jag känner mig därför trygg med att det blir så bra det kan bli och hoppas att både brukare och anhöriga har förståelse för att det är en svår situation där vi gör vårt bästa, säger Johan Klingborg som också tillägger att de redan funderar över hur nästa sommar kan bli bättre.

Kan du jobba nu?

Om du är utbildad sjuksköterska eller undersköterska, eller har erfarenhet från hälso- och sjukvård oc/eller äldreomsorg och har möjlighet att jobba några veckor och börja nu, mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så hör vi av oss.