Skip to main content

Bandet är klippt – nygamla kommunfullmäktigesalen är invigd!

Kommunfullmäktiges ordförande, Kerstin Rosell (S), invigde salen. 

15 oktober 2024

Den 8 oktober invigdes kommunfullmäktigesalen efter en tids anpassning som skett med anledning av den ökade fullmäktigeförsamlingen samt bristfällig tillgänglig teknisk utrustning. Invigningen firades med livemusik, mingel och bandklippning. 

Efter kommunvalet 2022 utökades fullmäktigeförsamlingen från 51 ledamöter till 61 ledamöter, vilket krävt en uppdatering av den tidigare fasta möbleringen. Även den tekniska utrustningen i lokalen har uppdaterats för att erbjuda god tillgänglighet och ökad användbarhet.  Salen ligger strategiskt placerad med utsikt över torget, och dess stora fönster är en symbol för öppenhet och insyn i det politiska arbetet - en viktig del av stadshusets funktionalistiska arkitektur, som betonar demokrati och transparens. 

Under invigningen klippte kommunfullmäktiges ordförande Kerstin Rosell (S), bandet till salen och uttryckte sin glädje över resultatet.  

– Det känns fantastiskt att äntligen vara tillbaka i denna vackra sal. Den förnyade salen är inte bara mer praktisk för vårt arbete, utan bevarar även den historiska känslan, säger hon. 

Stefan Mörners gobelänger som föreställer Hallands skiftande naturmiljöer pryder väggen bakom ordförandens plats. 

En välbevarad kulturmiljö 

Anpassningen har fokuserat på att skapa en mer tillgänglig och funktionell miljö för både politiker och allmänhet. Samtidigt som dessa förändringar har skett har ett stort fokus legat på att bevara kulturmiljön. De tunga, ljusa ekstolarna, som är särskilt ritade för rummet av Lennart Tham, står prydligt uppradade i salen. Stefan Mörners ikoniska gobelänger, som konstnärligt beskriver Hallands skiftande naturmiljöer, pryder fortfarande väggen bakom ordförandens plats, vilket skapar en koppling mellan dåtidens och nutidens kommunala beslutsfattande. 

– Varje liten del av inredningen, fåtöljer, vägglampor och ända ner till dörrhandtag är en del av en större helhet, varav det mesta ursprungligen ritades av husets arkitekt Lennart Tham och hans medarbetare. Detta får man inte förvanska hur som helst då hela stadshuset med tillhörande utemiljö är ju ett byggnadsminne som vi ska värna om, säger stadsarkitekt Malin Jarl, som varit starkt engagerad i projektet. 

Kommunfullmäktigesalen gÃ¥r att besöka vid varje kommunfullmäktiges sammanträden.Â