Skip to main content

Äntligen invigning av Södergruppens dagliga verksamhet

23 Maj 2023

Den 16 maj invigdes äntligen den dagliga verksamheten Södergruppen på Heberg. Inför en entusiastisk publik klippte deltagare från verksamheten ett egentillverkat band tillsammans med socialnämndens ordförande Andreas Engebrethsen.

  • Marie Scott står framför entrén till Södergruppen. Det är pyntat med blågula ballonger och svenska flaggor.
  • Södergruppens försäljning av egentillverkade tändkottar och stearinljus.
  • Södergruppens entré, flera personer står i kö för att få komma in. I förgrunden syns en blå flagga med Falkenbergs logotyp.

Marie Scott är enhetschef på Södergruppen. Verksamheten har sina lokaler i anslutning till Söderskolan på Heberg, och det var många besökare som tagit sig dit för att fira.

Södergruppens dagliga verksamhet är en social gruppverksamhet som öppnade i december 2022. Verksamheten har totalt plats för 20 deltagare, och hälften av platserna är redan fyllda.

– Vi fick uppdraget att starta upp Södergruppen i februari 2022 och började arbeta direkt för att kunna vara i gång innan årets slut. Jag fick möjlighet att rekrytera ett fantastiskt gäng nya medarbetare som varit med och slitit hårt för att bygga upp en bra verksamhet där vi kan erbjuda våra deltagare meningsfulla arbetsuppgifter och en trivsam miljö att vara i, berättade enhetschef Marie Scott i sitt invigningstal.

– Södergruppen är den första helt nya dagliga verksamheten som startar upp i kommunal regi på nästan 15 år. Det är jätteviktigt att vi har bra dagliga verksamheter och det är även viktigt att de har lediga platser, så att den som vill kan byta verksamhet ibland och testa på olika saker att göra. Uppstarten av Södergruppen är en viktig del i att möjliggöra detta, sa socialnämndens ordförande Andreas Engebrethsen i sitt tal.

Plats för både arbete och återhämtning

Under invigningen visade Södergruppens deltagare upp sina arbetsplatser där de ägnar sig åt alltifrån legoarbeten och IT-uppgifter till tillverkning av tändkottar och stearinljus för försäljning. Besökarna kunde även ta sig en titt i verksamhetens övriga lokaler och få en känsla för hur en vanlig arbetsdag kan se ut.

Förutom arbetsplatser finns utrymme för att återhämta sig på olika sätt – de som vill ha rörelse kan spela en runda pingis eller aktivera sig med hjälp av den interaktiva projektorn, och de som vill ta det lugnt kan exempelvis koppla av i något av de två sinnesrummen. Sinnesrummen, ett mörkt och ett ljust, är utrustade med musik, mjuka sittsäckar och belysning i form av optiska ljusfibrer som man både kan se på och röra vid.

– När jag frågade en våra deltagare om hon trivs här på Södergruppen så svarade hon att ja, här vill hon vara tills hon möglar! Det känns väldigt bra att kunna erbjuda så mycket variation under dagarna – stimulerande arbetsuppgifter för de som vill fokusera på jobbet, och olika typer av aktiviteter för de som behöver sina raster, berättar Marie Scott.

Sinnesrummen på Södergruppen. Till vänster syns det ljusa sinnesrummet med vita väggar och vit inredning, till höger det mörka med svarta väggar och svart inredning.

De två sinnesrummen på Södergruppen med sittsäckar, musik och ljusfiberoptik är populära bland deltagarna.

Ansök om en plats på Södergruppen

Känner du att Södergruppen kan vara något för dig? Oavsett om du har beslut om daglig verksamhet eller inte, så vänder du dig till din LSS-handläggare för att göra en ansökan.

Här kan du läsa mer om Södergruppen.