Skip to main content

Ökat tvärprofessionellt samarbete inom hemtjänstorganisationen

Nu inleder vi arbetet med nya tvärprofessionella team inom hemtjänstorganisationen. Syftet med dessa team är att berörda professioner ska få bättre förutsättningar att samarbeta i enskilda ärenden. Målen är bland annat att den vård och omsorg som vi ger ska få en ökad kvalitet, bli mer personcentrerad samt att det kollegiala stödet ska stärkas inom organisationen.

Mellan oktober 2023 och februari 2024 träffades en arbetsgrupp bestående av medarbetare från hemtjänst, biståndsenhet, hemsjukvård och stab för att forma förslag på hur vi kan samarbeta bättre inom hemtjänstorganisationen. Tre av förslagen var att forma tvärprofessionella team för alla hemtjänstutförare, att inkludera även biståndshandläggarna i befintliga teamträffar samt att genomföra fler gemensamma hembesök. Nu implementeras förslagen.

Ny ansvarsuppdelning inom biståndsenheten

Utifrån förslagen gjorde biståndsenheten i april om sin ansvarsuppdelning mellan handläggarna för att bättre matcha hemtjänst och hemsjukvård. Förändringen skapade en större tydlighet i vem som är ansvarig för respektive utförare och vi fick på så sätt enklare kontaktvägar mellan verksamheterna. Förändringen möjliggjorde att biståndshandläggarna nu kan delta i teamträffarna tillsammans med hemtjänst och hemsjukvård.

Digitala kontaktlistor och nya teamträffar

I juni 2024 sammanställde vi tvärprofessionella team för alla hemtjänstutförare. Varje team innehåller ledning, teamsamordnare och undersköterska från hemtjänsten samt biståndshandläggare, arbetsterapeut, fysioterapeut och sjuksköterska. Det finns team för alla kommunens egna hemtjänstenheter, men också för alla externa utförare. Vi har tagit fram digitala kontaktlistor till varje team så att alla medarbetare ska kunna nå dem vid behov. Teamträffarna kommer sedan att genomföras en gång per månad i hemtjänstutförarens lokaler.

Brukarens behov i fokus

På teamträffarna tillämpas ett teambaserat tvärprofessionellt arbetssätt med brukarens behov i fokus. Teamträffen kan tydliggöra respektive professions ansvar och därmed bidra till att säkerställa att brukaren får vård och omsorg på det sätt som regleras i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. En ny del i teamträffen är att deltagarna tillsammans identifierar ärenden där vi kan behöva erbjuda ett hembesök av hela teamet. Detta blir ett viktigt led i att öka brukarnas delaktighet som är centralt i en personcentrerad vård och omsorg.

Ökat stöd till hemtjänstpersonalen

I förarbetet till projektet framkom att hemtjänstpersonal efterfrågar mer samarbete och stöd från övriga professioner för att bättre kunna möta brukarnas individuella behov. Tanken är att teamträffen ska utgå från brukarnas genomförandeplaner och att fokus ska vara på utförandet av insatser. Professionerna kan på så sätt bli ett stöd för varandra när det kommer till att kunna forma en mer personcentrerad vård och omsorg.

Kontakt

Projektledare

Camilla Gränsmark
0346-88 60 78
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.