Skip to main content

Ska du starta ett livsmedelsföretag? DÄ finns en del att tÀnka pÄ. PÄ den hÀr sidan hittar du kort information kring Àmnet, och lÀnkar till dÀr du kan lÀsa mer.

Livsmedel

Livsmedelsverket har en sida om att starta företaglÀnk till annan webbplats. DÀr finns bland annat kort information om de första stegen du ska ta om du vill starta livsmedelsföretag.

Livsmedelsverket har Àven en sida om lokaler, hygien och företagens egenkontrolllÀnk till annan webbplats. DÀr hittar du bland annat information om utformning av livsmedelslokaler, egenkontroll och en broschyr om att öppna ett litet kafé. HÀr pÄ kommunens webbplats finns en beskrivning av hur regler om livsmedel ser ut.

För de flesta livsmedelsverksamheter krÀvs registrering hos oss pÄ miljö- och hÀlsoskyddsnÀmnden innan verksamheten fÄr starta. Se mer information pÄ registrera livsmedel och dricksvatten. Information för dig som vill stÀlla upp en foodtruck eller liknande pÄ allmÀn platsmark i Falkenbergs kommun finns hÀr pÄ webbplatsen.

Dricksvatten

Du omfattas av Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (LIVSFS 2022:12) och behöver dÀrmed registrera dig hos oss pÄ miljö- och hÀlsoskyddsnÀmnden, om du producerar dricksvatten till:

  • livsmedelsverksamhet, till exempel restaurang, mattillverkning, cafĂ©.
  • offentlig verksamhet, till exempel förskola, vĂ„rdhem.
  • kommersiell verksamhet, till exempel hotell, uthyrning av stugor.
  • minst 50 personer eller producerar minst 10 kubikmeter dricksvatten per dygn.

Beskrivning om nÀr regler om dricksvatten ska tillÀmpaslÀnk till annan webbplats och mycket annat finns i Livsmedelsverkets verktyg för livsmedelskontroll, Kontrollwiki. 

HÀr pÄ kommunens webbplats finns information om eget dricksvatten som inte omfattas av föreskrifterna om dricksvatten.

Provtagning av ditt dricksvatten

Du Àr ansvarig för att ditt dricksvatten Àr hÀlsosamt och rent. Med det menas att dricksvattnet inte orsakar sjukdom samt att det Àr estetiskt och tekniskt acceptabelt.

Du behöver regelbundet ta prov pÄ ditt dricksvatten för att kontrollera att det uppfyller kvalitetskraven. Du behöver dÀrför ta fram ett undersökningsprogram, som innehÄller en beskrivning av vilken provtagning du ska göra. Undersökningsprogrammet behöver överlÀmnas till oss för faststÀllande.

För de minsta anlĂ€ggningarna gĂ€ller vanligtvis att en mindre undersökning ”hos anvĂ€ndaren” behöver göras Ă„rligen. Utöver detta tillkommer en utvidgad undersökning vart sjĂ€tte Ă„r. För större anlĂ€ggningar gĂ€ller ytterligare provtagning. En normal undersökning omfattar kontroll av ett begrĂ€nsat antal bakterier och kemiska Ă€mnen. En utvidgad undersökning Ă€r mer omfattande och ger dĂ€rmed ytterligare information om vattnets kvalitet.

Kontakta ett ackrediterat laboratorium, sÄ skickar de dig utrustning för provtagning. Laboratorierna erbjuder sÀrskilda analyspaket för normal respektive utvidgad undersökning. Du kan söka pÄ ackrediterade laboratorier för provtagning pÄ Swedacs webbplatslÀnk till annan webbplats.