Skip to main content

Hundar och katter

Hundar och katter kan ibland orsaka störningar. I Falkenbergs kommun finns regler för hur hundar och katter ska hÄllas i de lokala ordningsföreskrifterna.

Hundar

En hund fÄr aldrig springa lös okontrollerat, Àven om det inte finns koppeltvÄng. I vissa omrÄden Àr det alltid koppeltvÄng och pÄ vissa allmÀnna platser till och med totalt hundförbud. KoppeltvÄng gÀller alltid i naturreservat. Hundförbud gÀller till exempel pÄ allmÀnna lekplatser, pÄ allmÀnna begravningsplatser, pÄ allmÀnna försÀljningsplatser medan torghandel pÄgÄr och pÄ flera allmÀnna badplatser.

LÀs mer om vilka regler som finns för hundar i de lokala ordningsföreskrifterna för Falkenbergs kommunlÀnk till annan webbplats 17 § till 19 §. HÀr hittar du information om kommunens hundbadzoner.

Störs du av skÀllande hundar?

Störs du av skÀllande hundar i ditt nÀromrÄde, kontakta först och frÀmst Àgaren till hunden. De kanske inte Àr medvetna om problemet. Om problemen kvarstÄr, kontakta din fastighetsÀgare eller din bostadsrÀttsförening alternativt miljö- och hÀlsoskyddsnÀmnden.

Katter

Som kattÀgare mÄste du visa hÀnsyn och ta ansvar för ditt djur. TyvÀrr tycker katter om att utrÀtta sina behov i sandlÄdor, pÄ lekplatser och altaner. Har du en utekatt i tÀtbebyggelse ska katten bÀra halsband med Àgarens namn och adress eller telefonnummer eller vara öronmÀrkt.

Störs du av katter som springer pÄ din tomt?

Det har i domstol slagits fast att katter har rÀtt att röra sig fritt över andras tomter Àn sin Àgares. Det Àr ingen olÀgenhet för mÀnniskors hÀlsa om en eller flera katter Àr pÄ din fastighet. Ansvaret ligger pÄ dig att freda dig genom att till exempel schasa ivÀg katten. Detsamma gÀller om du har en dörr öppen och katten kommer in i din bostad. Det Àr viktigt att förtydliga att detta inte ger dig rÀtt att skada katten. Du fÄr alltsÄ inte lÀgga ut gift eller skada katten pÄ nÄgot sÀtt. Det Àr djurplÄgeri och Àr straffbart med böter eller fÀngelse.