Skip to main content

Servering i återanvändbara muggar och matlådor

Från och med den 1 januari 2024 behöver du kunna erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor. Om du idag erbjuder servering i engångsmuggar eller engångsmatlådor i tillräckligt stor omfattning måste du nu även kunna erbjuda kunderna möjlighet att få deras mat eller dryck serverad i återanvändbara material. Detta gäller även för locken.

Kraven för återanvändbara muggar och matlådor

Från 1 januari 2024 ska kunderna som köper dryck eller snabbmat få välja om de vill bli serverade i återanvändbara muggar och matlådor, eller i engångsförpackningar. De återanvändbara matlådorna och muggarna, samt tillhörande locken, ska ingå i ett rotationssystem så att de går att använda igen.

Vilka är berörda?

Detta gäller för verksamheter som till exempel gatukök, matbilar, livsmedelsbutiker, restauranger, kaféer och andra serveringar oavsett om kunden äter på plats eller tar med maten/drycken.

Du riskerar att få en straffavgift om du är berörd av kraven utan att följa dem.

Detta ska du informera kunden om:

  • Att de har möjlighet att bli serverade i återanvändbara muggar och matlådor.
  • Vilken miljöpåverkan engångsmuggar och engångsmatlådor har och vilka fördelar det blir om de i stället väljer det återanvändbara materialet.

Undantag från kraven

Det finns undantag som gör att dessa regler inte gäller för dig och din verksamhet, bland annat:

  • Om du bara serverar maten i engångsmaterial som består av papper eller kartong som inte genomgått någon behandling som fördröjer nerbrytningen.
  • Om din verksamhet förbrukar i genomsnitt färre än 150 engångsmuggar och engångsmatlådor per dag. Från 2026 kommer antalet ändras från 150 till färre än 75 engångsmuggar eller engångsmatlådor.

Livsmedelssäkerhet och hygienkrav

Din hantering av återanvändbara muggar och matlådor får inte påverka livsmedelssäkerheten. Det innebär bland annat att du behöver ha lämpliga förvarings- och diskutrymmen samt rutiner för att kunna samla in, förvara och rengöra återanvändbara muggar och matlådor. Det återanvändbara materialet behöver vara rent och i tillräckligt gott skick när de ska användas igen. Materialet för återanvändbara muggar och matlådor behöver vara anpassade för att servera mat i och därför vara fria från hälsofarliga ämnen som kan överföras till livsmedlen.

Kontroll av återanvändbara muggar och matlådor

Vi på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen är ansvariga för att kontrollera att reglerna om att erbjuda återanvändbara muggar och matlådor följs av de företag som är berörda. Vi kontrollerar även att hanteringen inte påverkar livsmedelssäkerheten.

Har du frågor?

Kontakta

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.