Skip to main content

Ett familjehem Àr en familj som har tid och kraft över i vardagen och som vill hjÀlpa ett barn i behov av fler vuxna i sitt liv. Hur lÀnge barnet bor i familjehemmet kan variera frÄn en kortare period till hela uppvÀxten.

Du fÄr stöd, handledning och utbildning

Vi söker trygga, engagerade och stabila vuxna som Àr villiga att dela med sig av sitt liv, sin tid och sina erfarenheter till ett eller flera barn. Du behöver inte ha nÄgon sÀrskild utbildning. Det viktiga Àr att familjehemmet har utrymme, tid och tÄlamod. Det Àr ocksÄ viktigt att barnet fÄr ett eget rum.

Du lÀmnas aldrig ensam med ansvaret för det placerade barnet. Att vara familjehem innebÀr ett samarbete med en familjehemssekreterare och de öppenvÄrdsresurser som finns i kommunen. Du erbjuds kontinuerligt stöd, handledning och utbildning. 

Första steget – lĂ€mna in en intresseanmĂ€lan

Om du vill bli familjehem sÄ fyller du först i en intresseanmÀlan. Du kan ocksÄ ringa nÄgon av oss familjehemssekreterare. För att komma i kontakt med oss sÄ ringer du kontaktcenter och ber att bli kopplad till Familjehemsgruppen. Efter att vi mottagit din intresseanmÀlan pÄbörjar vi en utredning. Utredningen bestÄr av hembesök, enkÀt, intervju och inhÀmtande av uppgifter frÄn kriminalregister, försÀkringskassan, kronofogden och socialregister.

I filmen berÀttar familjehemssekreterare Lena Gudmundsson om familjehemsuppdraget.

Varje barn Àr unikt

De barn som behöver ett familjehem saknar ofta stöd och ett fungerande hem. De har ofta erfarenhet av missbruk och psykisk ohÀlsa i det egna hemmet. Det kan vara alltifrÄn spÀdbarn till barn i tonÄren. Behoven Àr olika. För dig som familjehem kan det handla om att byta blöjor och mata ett litet barn eller att stötta en tonÄring pÄ vÀg ut i vuxenlivet.

Stöd under kort och lÄng tid

Bristen pÄ vÄrd och omsorg sÀtter givetvis sina spÄr i barnen. En del blir överaktiva och aggressiva medan en del blir tysta och inbundna. För att de ska klara sig behöver de en vuxen som kan se dem, förstÄ och agera.

Barnen kan stanna i familjehemmet bÄde en kortare och en lÀngre tid. Ibland bor de kvar under hela sin uppvÀxt och ibland Àr det ett tillfÀlligt behov som blir tillgodosett under en kortare period.

Eftersom behoven bland de barn och ungdomar som behöver ett nytt hem ser olika ut sÄ behöver vi olika slags familjehem. Ni kan bo pÄ landet sÄvÀl som i lÀgenhet i staden, vara en liten eller stor familj, arbeta eller studera och ha olika kulturell bakgrund.

Ekonomisk ersÀttning

ErsÀttning utbetalas enligt Sveriges kommuner och landstings rekommendationer. ErsÀttningen bestÄr av omkostnadsersÀttning och arvode.

OmkostnadsersÀttning

OmkostnadsersÀttning ska tÀcka kostnader för mat, logi, klÀder, fritidsaktiviteter och annat som barnet behöver. HÀr ingÄr barnbidraget.

Arvode

Arvode ger ersÀttning för det uppdrag som familjehemmet utför. Arvodet Àr skattepliktigt.

ErsÀttningens totala storlek varierar frÄn barn till barn. Barnets Älder och behov Àr avgörande för ersÀttningen.

Om det krÀvs att familjehemsförÀldrarna under en period behöver vara hemma pÄ heltid, betalar kommunen ut ersÀttning för förlorad arbetsinkomst upptill arvodet och omkostnadsersÀttningen.

Mer information

Socialstyrelsen Min insats

PÄ Socialstyrelsens webb kan du lÀsa mer om vad det innebÀr att vara familjehem, och Àven ta del av fler berÀttelser frÄn personer som gör en insats som familjehem just nu.

LĂ€s mer om familjehem hos Socialstyrelsen..

Personer som gjort en insats berÀttar.

Brukarundersökning familjehemsplacerade ungdomar

2022 genomfördes för första gÄngen en undersökning av vad familjehemsplacerade ungdomar i Falkenberg tycker om stödet de fÄr i sina familjehem. I nyheten nedan kan du lÀsa en sammanfattning av resultaten frÄn 2022 Ärs undersökning. Du kan ocksÄ gÄ direkt till Kolada dÀr all statistik frÄn undersökningen finns, samt Àven resultaten frÄn andra kommuner i Sverige.

Familjehemsplacerade ungdomar i Falkenberg upplever att de Àr trygga i hemmet

Kolada: Brukarundersökning familjehemsplacerade barn och unga

Stöd till syskon

Syskonstödet finns för dig som har eller ska fÄ ett placerat syskon. HÀr kan du lÀra dig mer om vad det kan innebÀra för dig nÀr din familj blir familjehem.

LÀs mer pÄ Syskonsstödets webbplats

Olle och Åsa Johansson Ă€r familjehem. I filmen berĂ€ttar de om uppdraget och vad det betyder för dem.

Kontakta familjehemsgruppen

Hör gÀrna av dig om du har frÄgor. Ring till Kontaktcenter och be att fÄ tala med en familjehemssekreterare. Du kan ocksÄ skicka e-post till oss.

Familjehemssekreterare

Lena Gudmundsson
073-866 93 32
Den hÀr e-postadressen skyddas mot spambots. Du mÄste tillÄta JavaScript för att se den.

Familjehemssekreterare

Sara-Maria Salomonsson
073-867 46 21
Den hÀr e-postadressen skyddas mot spambots. Du mÄste tillÄta JavaScript för att se den.

Du kan ocksÄ mejla till:

Den hÀr e-postadressen skyddas mot spambots. Du mÄste tillÄta JavaScript för att se den.

Besöksadress: Storgatan 22, Falkenberg