Mat inom äldreomsorgen

Du som bor på särskilt boende får näringsriktig mat lagad av Falkenbergs kommuns personal. Du får till stor del ekologisk, närproducerad och miljömärkt mat.

Matsedel

Matsedeln är årstidsanpassad och bygger på traditionell husmanskost.

Äldreomsorgens mat via mobilen

På mobilen kan du snabbt och enkelt se matsedeln inom äldreomsorgen om du laddar hem appen Omsorgen. Varje matsedel visas flera veckor i förväg.

Särskilt boende

När du bor på ett särskilt boende serverar boendet dig alla dygnets måltider. Du får frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Du har möjlighet att påverka menyerna och ha önskemål om den mat som serveras. Du väljer själv om du vill äta maten tillsammans med andra eller enskilt.

Måltiden som helhet

Måltiderna fyller en viktig social funktion och är en viktig del av vården och omsorgen.

När du blir äldre äter du ofta mindre portioner än tidigare, samtidigt som ditt närings- och energibehov är minst lika högt som tidigare. Därför ska maten som serveras inom vård och omsorg för dig som är äldre vara näringstät, det vill säga innehålla mycket näring i små portioner.

När måltiderna fördelas över dygnet ökar möjligheterna att täcka ditt energi- och näringsbehov. Lite och ofta är ledorden!

Under året skapar vår personal i köken "gyllene tillfällen" för våra gäster i äldreomsorgen, som till exempel grillning, ”sju sorters kakor” och temamiddagar som Nobelmiddag och kräftskiva.

Samarbete mellan personal och kök

På boendet finns det ett kostråd bestående av kökets personal, boendets personal och representant för de boende. Dessa träffas minst två gånger per år och där diskuteras önskemål om maträtter, trivselaktiviteter samt synpunkter på maten.

Mat via hemtjänsten, matdistribution

Du som är beviljad matdistribution får hem kylda matlådor en gång i veckan. Matlådorna produceras och levereras av företaget Sodexo.

Information från Sodexo om den mat de levererar

På uppdrag av Falkenbergs kommun levererar Sodexo mat hem till dig som har biståndsbeslut. Sodexo erbjuder vällagade och näringsrika måltider.

Tillagning och hantering av matlådor

Sodexos kök Stjärnköket tillhör ett av Europas modernaste storkök och är beläget i Sigtuna utanför Stockholm. Maträtterna tillagas enligt traditionell kokkonst och kyls sedan snabbt ner till +3° C. Maten packas i enportionsförpackningar utan syre, vilket gör att den håller i 13 dagar. Matlådan ska värmas upp till minst +72° C i mikrovågsugn eller i vanlig ugn. Följ anvisningarna på matlådans etikett och förvara alltid maten i kylskåp med temperatur +6° C. Matlådan källsorteras som plastförpackning.

Menyerna

Menyerna följer de svenska mattraditionerna och är anpassade efter säsong och högtider. Majoriteten av rätterna är traditionell husmanskost men det finns även maträtter med inslag från andra kulturer. Råvaror av hög kvalitet används och minst 35 procent är ekologiska. Dessutom är det mesta av måltiderna lagat från grunden.

Sodexo erbjuder A-kost (Allmän kost) och vid behov även E-kost (Energität kost). Vanligast är att man beställer A-kost (Allmän kost). Menyn består varje vecka av 21 rätter, allt från helt kött till soppor och vegetariska rätter. En matlåda motsvarar en måltid, varför det är viktigt att man äter hela portionen vid samma tillfälle. Tycker man att portionerna för A-kost är för stora går det att beställa E-kost (Energität kost). Den är ungefär två tredjedelar så stor som A-kosten, men lika näringsrik.

En laktos- och glutenfri meny finns även tillgänglig för dig med födoämnesallergi. Vi har dessutom en separat dessertmeny med åtta olika alternativ, till exempel chokladkaka, pannkaka, mousse och kompott.
Tänk på att du själv kan krydda lite extra efter tycke och smak. Servera till exempel gärna fisken med en skiva färsk citron och färska grönsaker, ha salt och peppar tillgängligt och tänk på att det är mycket trevligare att äta från en tallrik än direkt ur transportförpackningen.

Konsistensanpassad kost

När det är svårt att tugga helt kött och hårda grönsaker kan grov paté vara ett bra alternativ. Kosten består av mjuk fisk, färsrätter, korv utan skinn, kött- och grönsakspatéer och välkokta grönsaker. Maten passar även bra för den som har svårt med motorik, som vid reumatism eller efter en stroke. Har man svårt att tugga och svälja eller om maten samlas i kinderna, kan timbalkost vara lämplig. Den är slät och len som en omelett och innehåller alltid potatismos och sås. Maten kan ätas med bara en gaffel eller sked.

Leverans och beställningsrutiner

Leverans sker en fast dag i veckan, vilken dag det blir beror på var i Falkenberg man är bosatt. När man registrerats av Sodexo får man hem fyra veckors matsedlar via post. När man valt sina maträtter för dessa första veckor ringer man till Sodexos servicecenter och gör sin beställning. Därefter är leveranserna av kyld mat igång.

Nya matsedlar kommer tillsammans med matleveransen, vecka för vecka. Du beställer från menyn genom att skriva in antal rätter du önskar i rutorna bredvid rätten. Den ifyllda matsedeln lämnar du sedan över till chauffören som levererar dina matportioner, som ser till att beställningen blir inlagd. Är du inte hemma när chauffören levererar maten, levereras den till din hemtjänstlokal som i sin tur levererar maten till dig vid tillfälle. Man kan som hemtjänsttagare beställa sju matlådor och sju desserter per vecka.

Kontakta oss

Om du har några övriga frågor om maten, beställningar eller leveranser kan du kontakta Sodexos servicecenter. Det är öppet alla dagar mellan kl. 8-16 (lunchstängt kl. 12-12.45)

Telefon: 08-5788 53 50

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Adress

Sodexo Stjärnköket

Industrigatan 2

195 60 Arlandastad

Mat på mötesplatserna

Som senior kan du om du vill äta lunch på våra mötesplatser. Du behöver beställa i förväg på respektive mötesplats. Läs vidare under varje länk.

Läs mer om att äta lunch på Mötesplats Morup

Läs mer om att äta lunch på Mötesplats Ätran

Läs mer om att äta lunch på Mötesplats Mölle

Läs mer om att äta lunch på Mötesplats Hjortsberg

Läs mer om att äta lunch på Mötesplats Slöinge

Våra livsmedel

Falkenbergs kommun har som ambition att använda lokala leverantörer. Vi handlar bland annat från:

  • JM charkuteri
  • Krönleins drycker
  • Ost från Arla Falkenberg
  • Pannkakor från Lantmännen Ceralia Laholm
  • Östras bröd
  • Sia glass
  • Grönkål från Harplinge
  • Västkustägg

Vi har över 150 ekologiska produkter där mejeri är den största varugruppen. Måltid Falkenberg har som mål att 35 procent av våra livsmedel ska vara ekologiska.

99 procent av vårt kött är svenskt och 99 procent av all fisk vi köper är MSC-märkt.

Kommunens ambition är att laga så mycket som möjligt från grunden och kockarna använder så rena råvaror och produkter som möjligt.

I Falkenbergs kommun har vi tillsammans med Hallands övriga kommuner och region tagit fram gemensamma principer för inköp av livsmedel. I dessa ställs det krav på bland annat att produktion samt djurhållning lever upp till ställda krav enligt upphandlingsmyndighetens kriterier, allt för att säkerställa att kvaliteten blir den högsta.

Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, Rådhustorget 3C
311 80 Falkenberg
Telefon: 0346-88 60 00
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Öppettider Kontaktcenter
Måndag-torsdag 8-17
Fredag 8-15

Dag före röd dag eller afton 8-15