Skip to main content

Du som har en lÄngvarig funktionsnedsÀttning kan ansöka om bidrag för att anpassa din bostad efter dina behov.

Med stöd av bidraget kan du anpassa ditt hem sÄ att du kan förflytta dig, sova och vila, sköta hygienen, laga mat och Àta, samt ta dig in i och ut ur bostaden.

Bostadsanpassningen gÀller för fasta funktioner i ditt hem. Med fasta funktioner avses sÄdana som du normalt inte tar med dig vid en eventuell flytt. Det kan vara att bredda dörrar, montera en ramp eller anpassa ett badrum.

LÀs mer i lagen om bostadsanpassningsbidraglÀnk till annan webbplats

Vem kan fÄ bostadsanpassningsbidrag?

Bidraget lÀmnas till dig som enskild person och endast för anpassningar i den bostad du bor i permanent. Du kan inte fÄ bidrag för anpassningar i till exempel ditt fritidshus.

Du kan fÄ bidrag för anpassning av bostaden vid alla typer av funktionsnedsÀttningar. NedsÀttningen ska vara bestÄende eller Ätminstone lÄngvarig.

Hur mycket bidrag kan jag fÄ?

Bidragets storlek ska motsvara en skÀlig kostnad för anpassningen. Det Àr Falkenbergs kommuns handlÀggare för bostadsanpassning som utifrÄn erfarenhet av tidigare Àrenden gör bedömningen ifall kostnaden Àr skÀlig. Det kan hÀnda att ditt Àrende behöver visas upp för bygglovsnÀmnden innan beslut. Observera att du inte fÄr ut bidraget innan du visat att ÄtgÀrden Àr utförd.

Om du ska byta bostad

Om du ska byta bostad mÄste du uppfylla vissa villkor för att fÄ bostadsanpassningsbidrag. Du mÄste bland annat vÀlja en bostad som Àr lÀmplig med hÀnsyn till din funktionsnedsÀttning. VÀljer du en bostad som krÀver kostsamma anpassningsÄtgÀrder behöver du ha sÀrskilda skÀl för detta. Vid nybyggnad ska huset utformas sÄ att det Àr lÀmpligt för dig att bo dÀr.

Söka för minderÄrig, nÀrstÄende eller om du Àr företrÀdare

Observera att kontaktpersonen inte kan fatta beslut utan fullmakt.

Anhörig – hjĂ€lper sökande i kontakten med handlĂ€ggaren men har inte fullmakt att besluta eller vidta rĂ€ttshandlingar för den sökande.

Ombud – Ă€r en person som har fullmakt att vidta rĂ€ttshandlingar för den sökande. Blankett för fullmakt hittar du pÄ  ansökningssidan: Bostadsanpassningsbidrag, ansökan.

God man/förvaltare – företrĂ€der sökande i kontakter som har med ansökan att göra och för dennes talan. Förordnandet ska bifogas ansökan.

VÄrdnadshavare Àr kontaktperson för minderÄrig och behöver ingen fullmakt.

SÄ hÀr ansöker du

Om du har Bank-ID kan du ansöka via vÄr e-tjÀnst för bostadsanpassningsbidrag. Du kan ocksÄ ansöka genom att skriva ut och fylla i blanketten Ansökan om bostadsanpassningsbidrag. Du behöver komplettera ansökan med följande handlingar:

  • Intyg av arbetsterapeut, lĂ€kare eller annan sakkunnig om att arbetena Ă€r nödvĂ€ndiga med hĂ€nsyn till din funktionsnedsĂ€ttning. Kontakta i första hand din arbetsterapeut, till exempel pĂ„ din vĂ„rdcentral, eller din kommunala arbetsterapeut om du Ă€r inskriven i hemsjukvĂ„rden.
  • Vid mer omfattande Ă„tgĂ€rder kan du behöva skicka in kopia av anbud/offert eller kostnadsberĂ€kning frĂ„n den entreprenör du önskar ska utföra Ă„tgĂ€rden. Det kan ocksĂ„ behövas en beskrivning av de Ă„tgĂ€rder som du söker bidrag för, till exempel ritningar och teknisk beskrivning. Vid enklare Ă„tgĂ€rder behövs inte detta.
  • Du behöver ha fastighetsĂ€garens medgivande för att anpassa bostaden. Du behöver ocksĂ„ medgivande frĂ„n den/de som stĂ„r pĂ„ kontraktet om du bor i hyresrĂ€tt/bostadsrĂ€tt (nyttjanderĂ€ttshavare).

Skicka handlingarna till bygglovsenheten, 311 80 Falkenberg. Det gÄr ocksÄ bra att mejla alla handlingar till Den hÀr e-postadressen skyddas mot spambots. Du mÄste tillÄta JavaScript för att se den.. Efter att du skickat in dina handlingar fÄr du en bekrÀftelse pÄ din ansökan med ytterligare information.

Vid behov begÀr vi in medgivande frÄn samtliga Àgare och, i förekommande fall, nyttjanderÀttshavare att anpassningsÄtgÀrderna fÄr utföras.

Har du frÄgor eller vill veta mer?

KÀnner du dig osÀker kan du kontakta Falkenbergs kommuns handlÀggare för bostadsanpassningsbidrag. Du kan Àven lÀsa mer om bostadsanpassning pÄ Boverket.se.lÀnk till annan webbplats