Skip to main content

Bekanta dig med kvarteret

Kvarteret TrÀdgÄrden Àr ett kvarter i centrala Falkenberg och ramas in av gatorna Sandgatan, RingvÀgen och Rörbecksgatan. NÀr kvarteret stÄr klart kommer det utgöras av fyra stora fastigheter. 

För att skilja pÄ husen Àr de numrerade frÄn ett till fyra. Husen sitter ihop med varandra pÄ olika sÀtt. Hus ett och fyra Àr ihopbyggda. Hus tvÄ och hus tre sitter ihop med hus ett genom loftgÄngar pÄ vÄning tvÄ och tre.

KĂ€nslan i kvarteret

TrÀdgÄrden ska ge ett varmt och vÀlkomnande intryck. FÀrgerna i husen utgÄr frÄn en ljus, varm bas och ek och har en stÀmningspalett med lugna, dova fÀrger. StÀmningspaletten utgörs av fyra fÀrger som kan sÀgas ansluta till Ärstidernas vÀxlingar i naturen: grön vÄr, gul sommar, brunröd höst och blÄ vinter.

SĂ€rskilt boende

I kvarteret kommer du att hitta Falkenbergs största sÀrskilda boende med tio avdelningar och 99 lÀgenheter. De personer som kommer bo i det sÀrskilda boendet har ett stort behov av omsorg och behov av nÀrhet till personal dygnet runt. De personer som flyttar till en lÀgenhet i sÀrskilt boende har fÄtt ett beslut av en bistÄndshandlÀggare om att de har rÀtt till det enligt socialtjÀnstlagen. NÀr en lÀgenhet blir ledig fördelas den till den person som har störst behov.

SĂ€rskilt boende i tre av husen

Avdelningarna kommer vara placerade i anslutning till varandra för att det ska vara möjligt att gÄ emellan. I hus ett kommer det finnas sex avdelningar med 59 lÀgenheter. Det kommer finnas tvÄ avdelningar med 20 lÀgenheter i bÄde hus tvÄ och hus fyra. LÀgenheterna kommer vara olika stora ettor med pentry och badrum med tvÀttmöjlighet. PÄ och intill avdelningarna finns gemensamhetsutrymmen för aktiviteter tillsammans med personal, grannar, vÀnner och anhöriga. Det kommer Àven finnas inglasade balkonger.

Olika fÀrgsÀttning för igenkÀnning

Avdelningarna kommer fÄ olika fÀrgsÀttningar frÄn stÀmningspaletten för att underlÀtta för de boende att hitta och kÀnna igen sig. Avdelningarna som Àr inspirerade av den gröna vÄren och den gula sommaren kommer fÄ dessa fÀrger och material.

BistÄndsbedömt trygghetsboende

I kvarteret kommer det finnas 27 lÀgenheter i bistÄndsbedömt trygghetsboende. LÀgenheterna kommer vara placerade pÄ tre vÄningsplan i hus tre. LÀgenheterna kommer vara olika stora. De flesta blir tvÄor och det kommer ocksÄ finnas ett par ettor. LÀgenheterna fÄr kök som Àr utrustade med diskmaskin och ett badrum med tvÀttmöjligheter. I korridoren utanför lÀgenheterna kommer det finnas samvaroutrymmen. Det kommer vara möjligt att gÄ över till hus ett och fyra genom loftgÄngen. I hus ett och fyra kommer det finnas fler samvaroutrymmen, sÀrskilt boende och kontor för den administrativa och legitimerade personalen.

De personer som bor i det bistÄndsbedömda trygghetsboendet har behov av nÀrhet till personal, men inte lika stort behov av omsorg som gör att de behöver bo pÄ sÀrskilt boende. De personer som flyttar till en lÀgenhet i bistÄndsbedömt trygghetsboende har fÄtt ett beslut av en bistÄndshandlÀggare om att de har rÀtt till det enligt socialtjÀnstlagen. NÀr en lÀgenhet blir ledig fördelas den till den person som har störst behov. Personerna som bor i det bistÄndsbedömda trygghetsboendet kommer kunna gÄ och Àta lunch och delta i sociala aktiviteter pÄ mötesplats Mölle som ligger i nÀrheten. 

TrygghetslÀgenheter

I kvarteret kommer det finnas 37 trygghetslÀgenheter, fördelat pÄ fyra trappuppgÄngar i hus tvÄ och tre. LÀgenheterna kommer vara vanliga hyresrÀtter i olika storlekar. De flesta blir tvÄor och treor. Det kommer ocksÄ finnas ett par ettor.

De personer som bor i en trygghetslÀgenhet Àr över 70 Är. De har ocksÄ varit bosatta i Falkenbergs kommun sedan tidigare, dÄ det Àr ett krav för att fÄ stÀlla sig i kö till en trygghetslÀgenhet. Den person som har flest köpoÀng och uppfyller kriterierna tilldelas en lÀgenhet nÀr det blir en sÄdan tillgÀnglig. Har du omsorgsinsatser sÄ har du förtur till denna boendeform.

Det finns möjlighet för personerna som bor i trygghetslÀgenheterna att Àta lunch och delta i sociala aktiviteter pÄ mötesplats Mölle.

Gruppbostad

Rörbecksgatans gruppbostad kommer vara placerat i markplan i hus tvÄ. HÀr kommer det finnas sex lÀgenheter med egna ingÄngar och uteplatser. LÀgenheterna kommer vara rymliga, med egna kök och badrum med tvÀttmöjlighet. I gruppbostaden finns flera gemensamhetsutrymmen för aktiviteter tillsammans med personal, familj, vÀnner och grannar. Gruppbostadens gemensamma fÀrgsÀttning Àr en vintrig blÄ som matchas med ek och en varm vit.

BistÄndsbedömd dagverksamhet

NÀr hela kvarteret Àr klart kommer det att finnas tre bistÄndsbedömda dagverksamheter. De kommer vara placerade i markplan i hus tre och hus fyra. Dagverksamheterna kommer ha plats för Ätta besökare varje dag. Besökarna kommer Àven ha möjlighet att gÄ undan för att vila om det skulle behövas.

Dagverksamhet Àr en form av social samvaro för Àldre personer som till följd av olika hÀlsotillstÄnd och nedsatt funktionsförmÄga inte kan delta i andra sociala aktiviteter, exempelvis pÄ kommunens mötesplatser. De personer som besöker en dagverksamhet har fÄtt ett beslut av en bistÄndshandlÀggare om att de har rÀtt till det enligt socialtjÀnstlagen.

Dagverksamheternas fÀrgsÀttning Àr inspirerad av brunröda hösttoner som matchas med ek och en varm vit.

Utomhusmiljön

Även utomhusmiljön kommer förĂ€ndras i kvarteret. PĂ„ gĂ„rden mellan hus ett och fyra anlĂ€ggs sinnenas promenad. DĂ€r kommer det finnas plats för ro och vila och promenadstrĂ„k bland vattenspel och blommande vĂ€xter.

Det kommer anlÀggas sittplatser i skugga och sol pÄ flera platser. För att fÄ in lite mer liv och rörelse i kvarteret anlÀggs ett utegym mellan hus tvÄ och tre som det Àr fritt fram för alla som vill att anvÀnda.