Skip to main content

Invasiva arter

Vissa frÀmmande arter kan bli invasiva och kan orsaka ekonomiska kostnader, skador pÄ mÀnniskors hÀlsa eller pÄ biologisk mÄngfald. HÀr hittar du mer information om invasiva arter och hur du kan hjÀlpa till att bekÀmpa dessa.

Vad Àr en invasiv art?

Under lÄng tid har mÀnniskor flyttat arter frÄn en plats till en annan - prydnadsvÀxter, grödor, skadedjur och jaktvilt. Ibland uppstÄr problem nÀr en frÀmmande art sprids i naturen dÀr den inte funnits naturligt. Om arten sprids och konkurrerar ut befintliga arter i den nya miljön, kan arten bli invasiv.

Alla frÀmmande arter blir inte invasiva. En frÀmmande art rÀknas först som invasiv om den sprids pÄ egen hand i naturen och orsakar ekonomiska skador, skador pÄ mÀnniskors och djurs hÀlsa, eller hotar biologisk mÄngfald. NÄgra exempel pÄ sÄdana arter Àr signalkrÀfta, jÀtteloka och spansk skogssnigel (mördarsnigel).

Vilka arter gÀller det och vad gör vi i Halland?

NaturvÄrdsverket har samlat information om problemarter som förekommer i SverigelÀnk till annan webbplats. En del av arterna förekommer i Halland (till exempel parkslide, gul skunkkalla och vresros).

Kustkommunerna i Halland, Hylte kommun och Hallands Botaniska Förening driver ett projekt kring invasiva vÀxtarter. Syftet Àr att ta fram en strategi för kartlÀggning, hantering och bekÀmpning av invasiva arter i Halland.

Projektet finansieras delvis med medel frĂ„n LONA (Lokala NaturvĂ„rdssatsningen) och pĂ„gĂ„r under Ă„ren 2018–2020. Om du Ă€r intresserad av projektet eller har frĂ„gor, fĂ„r du gĂ€rna kontakta kommunekologerna.

SÄ hÀr kan du bidra för att förhindra spridning av invasiva arter

Vi kan alla hjÀlpa till sÄ att vi förhindrar att invasiva arter sprider sig.

Rapportera

Har du stött pÄ en invasiv art ovan i naturen? Rapportera! Att ta bort invasiva vÀxter direkt nÀr de hittas hindrar arterna frÄn att spridas. Det Àr till stor hjÀlp att veta var invasiva arter finns, för att begrÀnsa spridning, pÄbörja bekÀmpning och övervaka hur de sprids.

Rapportera invasiva arter (invasivaarter.nu)

TĂ€nk till innan du planterar

NÀr du vÀljer vÀxter till trÀdgÄrden var försiktig sÄ att du inte planterar en art som Àr invasiv. Du riskerar att fÄ ett problem som bestÄr i mÄnga Är och blir dyrt att bekÀmpa. MÄnga invasiva vÀxter som orsakar problem idag har kommit till Sverige som prydnadsvÀxter och spridits frÄn trÀdgÄrdar och odlingar.

Hantera vÀxtavfall sÀkert

MÄnga invasiva arter Àr svÄra att bekÀmpa och sprids lÀtt vid hantering, sÄ vÀxtavfallet behöver tas om hand pÄ ett sÀkert sÀttlÀnk till annan webbplats. Varje markÀgare ansvarar för bekÀmpning pÄ sin egen mark och det Àr förbjudet att odla eller lÄta arten vÀxa pÄ sin mark.

Kontakta Sandladans ÄtervinningscentrallÀnk till annan webbplats för information om hur de tar emot avfall frÄn invasiva arter. LÀs mer om hur du lÀmnar in invasiva vÀxer pÄ Vivabs webbplats.lÀnk till annan webbplats