Skip to main content

Behandlingsfamilj

En behandlingsfamilj Àr en familj som har hand om ett barn eller ungdom med svÄrigheter. Det Àr som ett familjehem, men med ett större uppdrag. En i familjen Àr dÀrför anstÀlld pÄ heltid för att barnet/ungdomen ska kunna fÄ det stöd hen behöver.

NÀr ni Àr behandlingsfamilj sÄ bor ett till tvÄ barn eller ungdomar hos er samtidigt som ett team frÄn socialtjÀnsten jobbar aktivt med barnet och dess familj. MÄlet Àr att barnet/ungdomen efter avslutad behandlingsperiod ska kunna flytta tillbaka till sin familj, eller till ett familjehem. LÀs mer om uppdraget att vara familjehem hÀr: Familjehem.

Behandlingsfamiljen Àr en del av behandlingen

Familjer som fÄr uppdraget kan se olika ut, det viktiga Àr att behandlingsfamiljen passar för ungdomen/barnet. Familjen fÄr stöd, handledning och utbildning för uppdraget.

Som behandlingsfamilj Àr du, utöver att vara en familj, en aktiv del i det behandlingsteam som finns kring barnet. Det innebÀr att socialtjÀnsten har ett professionellt team som ger stöd till er, barnen/ungdomarna och deras biologiska förÀldrar. Stödet riktar sig till olika problem och svÄrigheter som pÄverkar livssituationen för den unge och dennes familj. Tanken Àr att barnet/ungdomen bor i behandlingsfamiljen tills mÄlet med vÄrden Àr uppfyllt och hen kan Äterförenas med sin familj, flytta till ett "vanligt" familjehem eller ett eget boende. Som behandlingsfamilj har ni en viktig roll stödja barnet/ungdomen.

En vuxen anstÀlld pÄ heltid

Att vara behandlingshem Àr ett krÀvande uppdrag. Det gÄr inte att kombinera med annat arbete, utan en person blir anstÀlld av Falkenbergs kommun.

I en behandlingsfamilj behöver en vuxen vara tillgÀnglig för barnet/ungdomen hela tiden. Du som Àr hemma blir anstÀlld av Falkenbergs kommun. Du har en fast mÄnadslön och dÀrtill en omkostnadsersÀttning enligt Kommunförbundets riktlinjer. Ni behöver bo i Falkenbergs kommun eller i dess geografiska nÀrhet.

AnstÀllda i Falkenbergs kommun kan fÄ tjÀnstledigt

Som anstÀlld i Falkenbergs kommun har du möjlighet att fÄ tjÀnstledigt i upp till tre Är om du vill bli behandlingsfamilj.

Kontakt

Enhetschef

Marie Ströbeck
Den hÀr e-postadressen skyddas mot spambots. Du mÄste tillÄta JavaScript för att se den.