Skip to main content

Strandkotula

En vÀxt pÄ vÀg att klassas som invasiv, kotula, har upptÀckts pÄ strÀnderna Rosendal och SandkÀrr. Nu har Falkenbergs kommun, lÀnsstyrelsen och Rosendals vÀgförening enats om hur vÀxten ska bekÀmpas.

LÀnsstyrelsen har ansvaret för arbetet med invasiva vÀxter, kommunen Àr ansvarig för skötsel av Rosendals naturhavsbad genom ett löpande skötselavtal mellan vÀgföreningen och Falkenbergs kommun samt lokal ordningsstadga. VÀgföreningen Àr med som samtalspartner och Àr en lÀnk till föreningens medlemmar, som har boenden i omrÄdet.

Det mest effektiva sÀttet Àr att lÄta tÄngen ligga kvar pÄ stranden och grÀva upp vÀxten med rötterna. Om tÄngen flyttas riskerar det att sprida frön och vÀxtdelar. DÀrför lÄter vi tÄngen ligga kvar pÄ den norra delen av Rosendals havsbad. För att underlÀtta för de som vill bada, sÄ gör vi stranden pÄ SandkÀrr mer tillgÀnglig genom att ta bort tÄngen dÀr under EU badsÀsong v.25-v.33.

Detta gör vi för att utvÀrdera bekÀmpningen av arten. Om strandkotulan fÄr vÀxa fritt lÀngs hela stranden tar den över och bildar tÀta mattor av arten och konkurrerar dÄ ut andra arter lÀngs kusten.

TÄng rensas i det lila omrÄdet (södra stranden), övrig strand lÀmnas orörd (norra stranden).

Bakgrund

Kotula (Cotula coronopifolia) Àr en invasiv frÀmmande art i Sverige. Den finns med pÄ Artdatabankens risklista. Arten Àr problematisk dÄ den bildar stora homogena mattor som trÀnger ut annan vÀxtlighet. Den finns pÄ fler platser i Sverige och LÀnsstyrelsen har erfarenheter frÄn andra platser pÄ hur den kan bekÀmpas.

SÄ bekÀmpar vi arten

Det bÀsta sÀttet att bli av med arten Àr att grÀva upp den med rötterna. DÀrför har LÀnsstyrelsen anlitat en entreprenör, som Äker till stranden och tar bort kotulan. AllmÀnheten fÄr gÀrna hjÀlpa till.

SÄ hÀr gör du om du hittar kotula

  1. Identifiera att det Àr kotula. Blommorna och bladen Àr tydliga, sÄ nÀr man vÀl ser en kotula sÄ kÀnner man igen den. Den blir cirka 20 cm hög. Kotula kÀnns igen genom sina talrika, gula, knapplikt plattade blomkorgar, cirka en centimeter. VÀxten har köttiga, stjÀlkomfattande, ofta rödaktigt gröna, lansettlika och tandade eller flikiga blad. Arten kan vÀxa som enstaka smÄ plantor, som tÀta ruggar eller bilda mer eller mindre tÀta mattor. LÀs mer om vÀxten pÄ artfakta.
  2. GrÀv upp plantan med alla rötter. LÄt sanden följa med sÄ det inte faller av vÀxtdelar eller frön.
  3. LÀgg hela plantan och sandklumpen med roten i en pÄse, till exempel en hundbajspÄse och knyt ihop den sÄ att inget trillar ut.
  4. Kasta pÄsen. Det finns ett sÀrskilt kÀrl pÄ Rosendal, som Àr nÀra oavsett vilken av strÀnderna du Àr pÄ. Kastar du den nÄgon annanstans, se till att det Àr ett kÀrl till förbrÀnning. LÀgg den inte i komposten.

AnvÀnd inte tÄngen i trÀdgÄrden

MÄnga anvÀnder tÄng i sin trÀdgÄrd. För att inte riskera att sprida kotula, anvÀnd inte tÄng frÄn strÀnder dÀr den vÀxer.

Detta hÀnder hÀrnÀst

Nu Àr förhoppningen att vi fÄr ner bestÄndet av kotula och att den inte sprider sig till fler strÀnder. Vi kommer sen utvÀrdera hur bekÀmpning av kotulan gick och se hur arten beter sig nÀr man tar bort tÄng pÄ vissa delar av stranden, och lÄter tÄng ligga kvar pÄ andra delar.

Om du hittar kotula pÄ en annan strand

Om du hittar kotula pÄ andra strÀnder, ta gÀrna en bild, skriv var du hittat vÀxten och skicka informationen till Den hÀr e-postadressen skyddas mot spambots. Du mÄste tillÄta JavaScript för att se den.. GrÀv sedan gÀrna upp den och kasta enligt beskrivningen ovan.

Tack sÄ mycket till dig som hjÀlper till, och tack för visad förstÄelse för dig som Àr pÄ strÀnderna pÄ Rosendal eller StrandkÀrr.

 

Â