Skip to main content

Ordningsregler för stränder och insjöbad

Flera av våra badplatser och stränder är definierade som offentlig plats. Vad som gäller för dessa platser regleras efter lokala ordningsföreskrifter. Övriga bad som ligger i naturvårdsområden är reglerade efter de regler som gäller för dessa områden. Ofta är det länsstyrelsen som sköter dessa.

Grundläggande ordningsregler

  • Bilkörning på stranden är inte tillåtet utom för att ta sig till de platser där parkering är angiven. Sådana strandparkeringar finns på Ringsegård och i Ugglarp.
  • Ridning är inte tillåten på stränderna under tiden 15 maj till 15 september enligt kartbilaga i de lokala ordningsföreskrifterna.
  • Hundar är inte tillåtna på stränderna under tiden 15 maj till 15 september enligt kartbilaga i de lokala ordningsföreskrifterna.
  • På samtliga kommunala havs- och insjöbad i Falkenbergs kommun gäller rökfri zon under tiden 15 maj till 15 september.
  • Enligt lokala ordningsföreskrifter är det inte tillåtet att campa på offentliga platser. Detta omfattar även kommunens badstränder utmed kusten samt badplatsen vid Hjärtaredssjön. Camping genom övernattning i fordon som husvagnar, husbilar och liknande är dessutom inte tillåtet längs badstränderna eller i närheten av fritids- eller bostadsområden utefter kommunens kustområde från 15 maj till 15 september.
  • Inget skräp får lämnas kvar på stranden. Ta med det hem eller använd sopkärl där det finns. Om ett sopkärl är fullt, lägg inte skräpet bredvid då fåglar sprider ut det över stranden. Sopkärlen är tänkta för plast, papper, matrester och liknande. Ta med trasiga luftmadrasser och brassestolar hem.

Rökfri zon

På samtliga kommunala havs- och insjöbad i Falkenbergs kommun gäller rökfri zon. Rökfri zon innebär att Falkenbergs kommun undanbeder från rökning på de kommunala badplatserna. De rökfria zonerna gäller från den 15 maj – 15 september.

På havsbaden omfattar de rökfria zonerna hela området inklusive badvatten, strandremsa, sanddynor och nergångar till stränderna.

På insjöbaden omfattar de rökfria zonerna respektive badplats vilket inkluderar brygga, badvatten, strand, intilliggande gräsytor, lek- och sportytor, grill- och matplatser samt andra faciliteter.

Hästar på stranden

Det är tillåtet att ta med sig hästen och rida på alla kommunala stränder från 16 september till 14 maj.

Hundbad och hundar på stranden

15 maj–15 september är det endast tillåtet att ta med hunden till stranden på särskilt angivna badplatser, så kallade hundbadzoner. Reglerna gäller inte för hund i arbete med korrekt tjänstetecken, till exempel ledarhund, service- och signalhund, hund under utbildning eller polishund i tjänst. 16 september–14 maj är hunden välkommen till stranden.

Hundbadzon finns vid Olofsbo havsbad, Netas/Skrea strand och Ugglarps havsbad. På alla dessa platser går det att nå hundbadzonen utan att passera över övrig strand. Följ de stigar som markerats med en blå hänvisningsskylt med texten "hundbad".

Hundar måste vara kopplade på stranden och får inte vara utanför hundbadzonen under 15 maj–15 september. Du måste också plocka upp hundens avföring.

Karta över hundbadzoner

Använd vår webbkarta för att se den exakta utsträckningen av de kommunala hundbadzonerna. Klicka på symbolen längst upp till vänster för de olika kartlagren. Välj därefter att bocka för lagret "Hundbad" som finns under "Kultur och fritid".

Till webbkartan (öppnas i nytt fönster)

Hundbadzoner i Falkenbergs kommun