Skip to main content

”Jag lär mig något nytt varje dag”

Undersköterska Therese Miceli gillar omväxling på jobbet. Därför kan hon inte tänka sig något annat vårdjobb än att vara på Tallgläntans korttidsboende där hon arbetat sedan det öppnade 2013.

Kvinna med brunt hår uppsatt i knut och rosa vårdkläder står ute på en inglasad veranda.

Therese Miceli gillar tempot på korttidsavdelningen. 

– Det är omväxlande, spännande och utmanande. Även om det ibland är stressigt och tungt, är det övervägande roligt och lärorikt. Jag lär mig något nytt varje dag, säger hon.

Lite som ett sjukhus

Den stora skillnaden mot ett vanligt äldreboende är att de som kommer till korttidsboendet ofta bara – precis som det låter – stannar en kort tid, oftast runt en till fyra veckor. Det kan vara brukare som väntar på plats på ett särskilt boende eller någon som behöver rehabilitering efter en höftfraktur.

– Det innebär att det är förhållandevis mycket sjukvård hos oss. Mer medicinhantering, lägga om sår, sätta sond, hantera sjukvårdsutrustning och givetvis mycket dokumentation som kan följa med brukaren sedan. Vi är lite som ett sjukhus, säger hon.

För att vårdkedjan ska fungera väl sker också mycket samarbete med andra kring brukaren, till exempel sjuksköterska, handläggare och arbetsterapeut.

Palliativ vård

Under en period finns också palliativ vård på Tallgläntan. Det gör att döden ständigt är nära.

– Det är fint och värdefullt att få vara nära människor i livets slutskede. Men det är också där det känns jobbigast de dagar då vi inte riktigt räcker till, när jag inte kan sitta ner och finnas där riktigt så länge som jag skulle vilja, säger hon.

Omväxlande arbete

För arbetsbelastningen växlar: vissa dagar är det fullt på alla 24 platserna och mycket att göra, andra dagar finns tomma platser och då blir tempot lugnare.

– För att trivas här behöver du fungera väl i den tempoväxlingen. Du behöver också vara en social person som har lätt att samarbeta och tycka det är roligt att möta många människor. Du behöver kunna jobba självständigt och fatta många beslut själv, även om vi kollegor alltid stöttar varandra.

Kul på jobbet

Det finns också plats för kreativitet och idéer.

– Två gånger i veckan har vi särskilda aktiviteter med de som är här. Det kan vara quiz, bingo, sommarcafé eller promenad – och där är nya idéer är alltid välkomna. Vi gör det extra mysigt på helger och högtider också, såklart.

Gör skillnad

Det bästa med jobbet tycker Therese är möjligheten att vara med och göra skillnad.

– För många sker en stor utveckling under tiden de är här, och jag får vara delaktig i den. Någon rullar in i rullstol och är ganska dålig, och så kämpar vi på tillsammans i några veckor, och sedan kan personen mer eller mindre gå härifrån på egna ben och lämnar oss med lovord. Det är en bra dag på jobbet.