Skip to main content

Det är ett yrke där du lär för livet

Gillar du att köra bil och ta initiativ? Träffa människor? I så fall blir en dag i hemtjänsten i kommunens inland aldrig tråkig.

Äldre kvinna med page och jacka står i dörröppningen in till en lokal.

Gunilla Bengtsson tycker att det är något särskilt med att kunna hjälpa människor att bo kvar på sin plats på jorden så länge det går.

Gunilla Bengtsson har arbetat som undersköterska hela sitt yrkesliv. Efter 22 år på Älvgården i Vessigebro stängdes boendet men för Gunilla öppnades en ny dörr – en bildörr. I hemtjänsten i inlandet är bilkörning på vackra vägar en del av vardagen. Hon och hennes kollegor utgår från Vessigebro, men brukarna bor i och utanför Vessigebro, Köinge, Okome… Det finns ytterligare områden i inlandet. De utgår från Ullared och Ätran.

– Det är ett stort distrikt. Men jag möter så mycket tacksamhet från dem jag träffar, många uppskattar verkligen att de kan bo kvar hemma. Jämfört med de som bodde på Älvgården klarar de jag möter ofta ganska mycket själva. Någon behöver hjälp med stödstrumpor, någon annan med omvårdnad, mat och städning.

Det är det bästa med jobbet – värst är känslan av att inte alltid räcka till.

Våga vara i nuet

– Vissa dagar när det en väldigt lång lista i mobilen med saker som ska göras, så kan det kännas motigt. Men jag vet att de som lägger schemat gör sitt bästa, och vi kollegor hjälps alltid åt om vi kan. Det gäller att kunna lägga den där listan och minutrarna lite åt sidan, och vara i nuet där man är. Då brukar det bli bra. Och även om jag oftast bara träffar kollegorna på morgonen, vid lunch och strax innan vi går hem, vet jag att de alltid är där. De är inte längre än ett samtal bort och vi ställer alltid upp för varan när vi kan.

Bra känsla varje dag

Roligaste uppgiften är de tider när brukaren själv får välja vad de vill hitta på – när det finns tid att sitta ner, gå en promenad, lyssna klart.

– Nyligen hjälpte jag en dam att få kontakt med en väninna hon inte pratat med på länge. De pratade och pratade – det var så uppskattat. Sådana händelser har jag nästan varje dag, att jag gjort skillnad för någon annan och kan känna ”det här blev bra”.

Åka på trygghetslarm

En annan uppgift som är speciell för hemtjänsten i inlandet är att de åker på larm. Det kan vara både dem som har hemtjänst, men också personer som klarar sig bra själva men har trygghetslarm.

– Oftast vet vi vad det är, den som tagit emot larmet har oftast pratat med den som larmat. Men man vet inte alltid. Det ställer också krav på flexibilitet och ger variation, säger Gunilla.

Att jobba inom hemtjänsten i inlandet innebär att du får köra mycket bil.

Ett yrke där du lär för livet

Hon tycker att den som tvekar, ändå ska ge yrket en chans.

– Du lär dig bemötande, passa tider, prioritera, ta folk. Och jag lär mig mycket av de äldre jag möter, de har upplevt så mycket och har mycket att berätta. Den som får fina vitsord får en bra merit med sig in i arbetslivet. Många har inte så många äldre i sin vardag – de människor du möter kan ge dig perspektiv att ha med hela livet, säger Gunilla.

Dessutom tycker hon att yrket de senaste åren, under pandemin, lyfts på ett bra sätt.

– Yrket och många duktiga medarbetare har fått synas mer än tidigare. Det har blivit tydligt för många fler att undersköterska är ett samhällsviktigt yrke.