Skip to main content

Om KomTeks kurser

Vi har ett stort utbud av kurser för olika åldrar med max 10 deltagare per kurs.

KomTek vill reservera sig för ändringar i utbudet och att det alltid är informationen i anmälningslänken som är gällande för kursutbud, kursstart, kursdag och kurslängd.

Ny på KomTek åk 1-3

Kursen för barn som aldrig gått på KomTek (mer än enstaka lovaktivitet)

5 tillfällen – startar v.7

Startar även kurser efter påsklovet, sommarlovet och höstlovet
I denna kurs fokuserar vi på verktygsanvändning och att konstruera mekaniska figurer som drivs av handkraft. Vi presenterar olika verktyg för deltagarna och visar hur de fungerar. När säkerhetsgenomgången är klar får deltagarna prova att till exempel spika, skruva och borra. Därefter börjar vi bygga olika mekaniska figurer som alltid drivs med handkraft eller med enkel pneumatik.

Programmering åk 3-9

Kursen vänder sig till barn på mellanstadiet & högstadiet. Inga förkunskaper behövs.

4 tillfällen – startar v.9

Startar även efter sommarlovet
Detta är kursen för dig som är nyfiken på kod och var programmering finns i din vardag och samhälle. Du får med enkla verktyg lära dig grunderna i datalogiskt tänkande. Vi jobbar med Scratch och testar att skapa enkla spel. Vi testar även enkel textprogrammering.

KomTek-labbet åk 2-5

Kurs för barn som är nyfikna på No och experiment. (Inga förkunskaper behövs)

4 tillfällen – start v.9

Vi blandar praktiska experiment i fysik, kemi och biologi. Barnen får testa, se, fråga och upptäcka naturvetenskapens härliga värld. Bland annat kommer vi att ha några tillfällen i gymnasieskolans kemisal.

Fixa & Trixa – åk 3-6

Kursen för barn som gått på KomTek tidigare. (Ny på KomTek eller flera lovaktiviteter)

5 tillfällen - start v.7

I denna kurs fokuserar vi på problemlösning och att få ”gamla” KomTek-modeller och figurer att fungera. Vi återanvänder modeller & figurer på KomTek, bygger om och använder oss av våra tidigare KomTek-erfarenheter. Kanske det finns någon enkel pryl hemma som inte fungerar, kanske den går att laga? Vi fortsätter att jobba med lödning & elektronik men mekanik och att använda ändamålsenliga verktyg är fortsatt viktigt. Vi kommer att trycka på noggrannhet och tilltalande design. Teknikinspiratörerna finns med och vägleder men nu är det dags för deltagaren att ta mer ansvar och pröva och ompröva nya idéer och lösningar.

CAD & 3D – åk 3-9

Kursen vänder sig till barn som är nyfikna på att använda dator/ipad för att genomföra digitala ritningar och testa skriva ut med KomTeks 3D-skrivare. Inga förkunskaper behövs.

4 tillfällen - startar efter påsklovet och efter höstlovet

Detta är kursen för dig som vill skapa dina egna idéer med hjälp av ritprogrammet Tinkercad på datorn och sedan skriva ut dina saker med hjälp av KomTeks 3D-skrivare. Vi utmanar dig att tänka ett steg längre.

Lek fram kul teknik åk 2-4

Kursen för barn som gått på KomTek tidigare. (Ny på KomTek eller flera lovaktiviteter)

5 tillfällen – startar efter sommarlovet

I denna kurs fokuserar vi på verktygsanvändning och att konstruera mekaniska figurer som drivs av handkraft eller el (batterier). Vi introducerar elektronik där deltagarna får prova på att löda. Det kan handla om att göra en lampa som drivs av batterier eller så använder vi en motor för att driva en mekanisk rörelse. Vi föreslår alltid några olika konstruktioner som du som deltagare kan bygga.

TivoliTema åk 2-5

Kursen för barn som gått några kurser på KomTek tidigare. (Lek fram kul teknik)

5 tillfällen – startar efter sommarlovet

I denna kurs fokuserar vi på problemlösning för att med gemensamma krafter skapa KomTekTivoli!
Vi hjälps åt med idéer men barnets egen skaparkraft och funderingar är viktiga i den kreativa processen. Vi utmanar barnet kring verktygsanvändning, konstruktion och lödning av komponenter.

Under våren jobbar vi med att revidera kurser och ta in nya idéer. Det innebär att utbudet kan framöver se annorlunda ut men att det kommer att erbjudas kurser för barn som går årskurs 1-9 under hela året.