Hundar och katter

Hundar och katter kan ibland orsaka störningar. I Falkenbergs kommun finns regler för hur hundar och katter ska hållas i de lokala ordningsföreskrifterna.

Hundar

En hund får aldrig springa lös okontrollerat, även om det inte finns koppeltvång. I vissa områden är det alltid koppeltvång och på vissa allmänna platser till och med totalt hundförbud. Koppeltvång gäller alltid i naturreservat. Hundförbud gäller till exempel på allmänna lekplatser, på allmänna begravningsplatser, på allmänna försäljningsplatser medan torghandel pågår och på flera allmänna badplatser.

Läs mer om vilka regler som finns för hundar i de lokala ordningsföreskrifterna för Falkenbergs kommunlänk till annan webbplats 17 § till 19 §. Här hittar du information om kommunens hundbadzoner.

Störs du av skällande hundar?

Störs du av skällande hundar i ditt närområde, kontakta först och främst ägaren till hunden. De kanske inte är medvetna om problemet. Om problemen kvarstår, kontakta din fastighetsägare eller din bostadsrättsförening alternativt miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Katter

Som kattägare måste du visa hänsyn och ta ansvar för ditt djur. Tyvärr tycker katter om att uträtta sina behov i sandlådor, på lekplatser och altaner. Har du en utekatt i tätbebyggelse ska katten bära halsband med ägarens namn och adress eller telefonnummer eller vara öronmärkt.

Störs du av katter som springer på din tomt?

Det har i domstol slagits fast att katter har rätt att röra sig fritt över andras tomter än sin ägares. Det är ingen olägenhet för människors hälsa om en eller flera katter är på din fastighet. Ansvaret ligger på dig att freda dig genom att till exempel schasa iväg katten. Detsamma gäller om du har en dörr öppen och katten kommer in i din bostad. Det är viktigt att förtydliga att detta inte ger dig rätt att skada katten. Du får alltså inte lägga ut gift eller skada katten på något sätt. Det är djurplågeri och är straffbart med böter eller fängelse.

Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, Rådhustorget 3C
311 80 Falkenberg
Telefon: 0346-88 60 00
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Öppettider Kontaktcenter
Måndag-torsdag 8-17
Fredag 8-15

Dag före röd dag eller afton 8-15