Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Hindströmsgården

Kulturhistoriska miljöer

Hindströmsgården

Storgatan 69. Denna byggnad är Falkenbergs äldsta bevarade träbyggnad, byggd under 1700-talet (norra delen, gavel mot Storgatan). Hindströmska huset, eller ”69:an”, som det kallades förr, var bebott så sent som år 1969. Huset har väldigt lågt i tak och man tog för vana att sätta sig så fort man kunde när man kom inomhus. Förr i tiden eldade man i öppen spis i köket med ved eller torv. I köksväggen fanns även inmurad bakugn och gryta för tvätt. Huset är idag en filial till Falkenbergs museum vilken primärt används i museets skolverksamhet.

OBS! Utställningarna i Hindströmsgården är för tillfället under ombyggnad.

Spannmålsmagasinet

Skepparesträtet 2. Falkenbergs museum är inrymt i ett korsvirkeshus från 1865. Ursprungligen var huset ett magasin för torkning och lagring av säd för export. Huset uppfördes av Ernst P. Wennersten, Anders G. Hellman och Daniel Lundberg. I anslutning till byggnaden finns en torkria från 1883.

Hembygdsmuseets entré

Falkenbergs hembygdsmuseum

Sjöbergs laxrökeri

S:t Lars Kyrkogata 12. Här röktes lax från 1857-1952. Man kan fortfarande känna lukten när man går ner till rökeriet. Byggnaderna (bostad, ladugård, rökstuga och vedbod) byggdes under 1700-1800 talen. I huvudsak röktes ätranlax, men under lågsäsong även annan fisk. Vid jultid kom folk långväga ifrån för att få hjälp med att röka korvar och skinkor. Många generationer har bedrivit verksamhet här och det har även använts så sent som i våra dagar.

 

 


Falkenbergs Hembygdsmuseum

S:t Lars Kyrkogata 8. Skildrar Falkenbergs historia från forntid till tidigt 1900-tal, med tyngdpunkt på 1800-talet. Den rika samlingen av föremål är inrymd i ett välbevarat hus i Gamla stan. Öppethållandet sköts av Falkenbergs Kultur & Hembygdsförening. Se information i blå rutan.


Sidan uppdaterad: 2015-04-07