Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Det nya frimärket med Tullbron.

Det nya frimärket med Tullbron.

Tre gånger Tullbron

I mars blir det mycket fokus på Tullbron. I samband med att den kommer på frimärke, väljer Falkenbergs museum att sätta särskilt fokus på bron. 23 mars kommer bron att provbelysas, inför att den ska ljussättas i höst.

Tullbron.

Tullbron ska få belysning.

I dag, 17 mars, släpper Post Nord en serie frimärken med broar som motiv. Ett av dem är Tullbron.

– Vi har tagit fram nya vykort med Tullbron inför släppet. Hos oss finns också en frimärkskarta som kan vara rolig för samlare, säger Caroline Andersson på Turistinformationen.

Motiven broar är valda med tanke på byggnadsteknik och arkitetktonisk utformning. Ur det perspektivet är Tullbron intressant. Det kan den nyfikne lära sig mer om i helgen, när Falkenbergs museum under Frimärkets dag uppmärksammar Tullbron. Bland annat visas fotografierna som är förlagor till frimärket, tagna av fotograf Tomas Andersson. En av karaktärerna som ibland är med på museets historiska vandringar, kommer att vara på plats på lördag och berätta mer. Det är byggmästaren Friedrich A Rex.

– Han var en viktig person för Tullbron. Arkitekten ritade bron för att den skulle byggas längre upp, där Ätran är mycket smalare, men byggmästaren tyckte området var för sankt. Han valde i stället platsen där bron ligger i dag, där det finns berg att bygga på. Men då var den ritade bron för kort. För att den skulle räcka till, fick man helt enkelt rita dit ett extra valv.

Från början kallades bron Skreabron.

– Men på 1800-talet, när man började ta ut tull, då blev det Tullbron, berättar Anna-Katharina Detert, museipedagog på Falkenbergs museum.

Ljus på bron

Senare i mars fortsätter Tullbron att vara i rampljuset. Då sker en provbelysning inför att Tullbron ska ljussättas till hösten. Provbelysningen sker enbart på en del av bron. Belysning ska prövas såväl under valven som på fasaden och brons insida, där mer ljus kan förbättra trafiksäkerheten. Det är många intressen som ska tillgodoses: trafiksäkerhet, att bron är ett byggnadsminne, att fiskar som lax och nejonöga inte ska bli störda och dessutom att Tullbron är en viktig symbol för Falkenberg.

– Det kommer att vara belysning som varsamt lyfter fram Tullbron. Framför allt kommer vi att titta på ljusstyrka och nyanser, säger Anette Lomarker, driftingenjör, som håller i belysningsprojektet.

Att belysa bron är ett önskemål från många håll. Det har kommit som motion från politiker och som medborgarförslag. Under dialogprojektet ”Offentliga rummet” kom tre förslag om att belysa Tullbron, bland annat från en skolklass. Många tryckte också på att vi ska lyfta fram det vi redan har.

Belysningen av Tullbron finansieras av de medel, som är avsatta för projekt som ska göra stadskärnan mer attraktiv.

– Det här är jätteroligt, något som är efterfrågat av många. Det är också ett bra exempel på projekt där vi i stadskärnan måste arbeta tillsammans, eftersom så många olika intressen möts, säger Henrik Olsson, utvecklingsledare för stadskärnan.

Fakta

Frimärket på Tullbron släpps 17 mars. Det finns bland annat att köpa på Turistinformationen.

Frimärkets dag firas i helgen på Falkenbergs museum, lördag och söndag kl 12-16. Möt Falkenbergs filatelistförening/Ungdomsfilatelister, köp frimärken, se förlagorna av fotograf Tomas Andersson och lär dig mer om Tullbron. På Instagram fortsätter utställningen. Lägg gärna upp egna alster (fotografi, ett legobygge, broderi...) och tagga med  #mintullbro och #falkenbergsmuseum

Belysningen av Tullbron kommer att bli klar i höst. Provbelysningen sker 23 mars klockan 19 och pågår cirka en till två timmar på delar av bron. Det är inget publikt evenemang men allmänheten är välkomna att titta förbi.

Sidan uppdaterad: 2016-03-18