Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Nu kan föreningar ansöka om bidrag för integration

Sedan årskiftet har Falkenbergs kommun ett nytt föreningsbidrag som ska hjälpa nyanlända flyktingar att snabbare komma in i samhället. Stöd till integration heter bidraget. Än så länge har fem ideella föreningar fått bidraget. För att man snabbt ska kunna komma igång med sina aktiviteter är bidraget enkelt att söka och går fort att handlägga. Förhoppningsvis vill även din förening vara med.

Tanken bakom bidraget är att det ska stödja och stimulera din förening att aktivt bjuda in nyanlända till verksamheten. För att få bidraget kan din förening utveckla en redan pågående aktivitet eller starta en helt ny aktivitet. Syftet och målet är detsamma – aktiviteten ska ge de nyanlända möjlighet att göra saker tillsammans med andra svenskar, öva sig på språket och lära sig mer om det svenska vardagslivet.  

Grundbidraget är på mellan 5 000-30 000 kronor. Utöver detta finns det ett resultatstöd som baseras på hur många nyanlända som sen deltar i aktiviteterna.

– Det här bidraget är till för alla ideella föreningar. Det behöver inte vara stora projekt, utan det kan vara något mindre som sträcker sig över bara några veckor. Stort som smått är bra. Alla idéer är välkomna, säger Johanna Åstrand, kommunens utredare för föreningsfrågor.

Enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande Per Johansson (c) erbjuder föreningslivet en bra väg in i vårt samhälle och det är därför som kommunen har valt att satsa på integrationsbidraget.

– Vi hoppas att så många så möjligt av våra föreningar vill vara med och anordna något för våra nya invånare. Det kommer att vara betydelsefullt för oss alla, säger Per Johansson.

De föreningar som fått bidraget i dagsläget är Slöinge Tennisklubb, Rinia IF, FC Falkagård, Falkenbergs volleybollklubb och Falkenbergs badmintonklubb. Om du vill kika på vad dessa föreningar gör för nyanlända flyktingar kan du klicka på länken i den blå rutan. Där finns även en länk till mer information om bidraget och till anmälan.

Sidan uppdaterad: 2016-02-18