Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Höstlov med KomTek för alla

Det är höstlov och KomTek anordnar som vanligt en vecka med teknikorienterade aktiviteter på gymnasieskolan i Falkenberg med syftet att skapa intresse kring ämnet. Nytt för i år är att aktiviteterna även riktar sig till nyanlända skolbarn och ungdomar mellan 6-15 år som ännu inte kan det svenska språket. Detta för att skapa förutsättningar för alla kommunens barn att delta i höstlovsveckan.

Deltagare i Komtek

Uppdraget för den här gången är att tillverka en hoppande figur med motor och batterier. Till sin hjälp får barnen och ungdomarna en ordlista och bilder för att kunna översätta till det egna språket. Och så finns där tolkar som hjälper till tillsammans med studievägledare, introduktionsguider och personal från KomTek.

Hamza Ghnaym tycker det är roligt med teknik och blev tipsad om KomTek av en kompis. Hamza kommer från Syrien och går nu i nian på Skogstorpsskolan. Egentligen skulle hans yngre syskon också delta, men de fick förhinder.

Hamza har bara bott i Sverige i ett år men kan svenska rätt bra. Teknik i alla ära, men för honom är det viktigaste att lära sig språket.

– Kan man språket så kan man vara med på allt, säger han.

Hamza tycker att det är en bra idé att KomTek anordnar en klass för nyanlända eftersom det blir lättare att förstå vad man ska göra, men för hans egen del hade han velat att klassen var blandad.

– Man lär sig språket bäst när man pratar med svenska kompisar. De hade kunnat hjälpa till här, menar han.

På fredag hålls samma workshop på Lia Hof.

Om KomTek: KomTek är en kommunal teknik- och entreprenörskola, där barn, unga och vuxna kan delta i fritidsverksamhet. Under varje lov erbjuder KomTek aktiviteter för barn mellan 7 och 12 år. Alla lovaktiviteter är kostnadsfria och genomförs på Falkenbergs gymnasieskola HUS 12 och eventuellt på en skola utanför centralorten. Läs mer här.


Sidan uppdaterad: 2015-10-30