Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Prisade Hallandstalanger i Falkhallen

Under söndagen fick Falkenbergskreatörerna Lisa Lemke och Jesper Ganslandt ta emot priser vid Hallands Akademis Högtidssammankomst i Falkhallen i Falkenberg.

Pristagarna Lisa Lemke och Jesper Ganslandt

Matkreatören, Tv-personligheten, kokboksförfattaren och pizzaentreprenören Lisa Lemke fick ta emot ett specialpris på 50.000 kronor från Bertebo-stiftelsen för att hon ”aktivt bidrar till att utveckla halländsk matkultur”.

- Jag är så stolt och glad! Kanske var det gravidhormonerna, men jag började faktiskt böla när de ringde mig och berättade att jag skulle få priset. Jag blev mållös för en gångs skull. Jag vill använda mina prispengar för att fortsätta sätta Falkenberg på matkartan. Vi har många bra mataktörer och ett härligt kluster här, men det kan vara också svårt att nå ut till slutkund och även att hitta bra personal. Jag har tankar på alltifrån matutbildningar till en saluhall. Pengarna räcker självklart inte till alla mina idéer, men något kan det alltid bli! Jag har ju tid på mig, säger Lisa Lemke och klappar sig på magen.

Från Falkenberg via Stockholm och Hollywood

Akademins pris till minnet av Falkenbergsskalden Olof von Dalin delades ut till filmregissören, manusförfattaren och producenten Jesper Ganslandt som liksom Dalin är född och uppvuxen i Falkenberg. Gandslant slog igenom med den prisbelönta filmen Farväl Falkenberg 2006 och jobbar idag både med reklam och med långfilm. Nu senast har han varit i Hollywood där han skrivit manus till en av Will Smiths filmer.

- Det är jätteroligt och oväntat att få pris här i Falkenberg. Hela familjen är med mig idag, men det blir det bara en kort vistelse. Sedan bär det av till Stockholm igen. Hitintills har vi spenderat stora delar av våra somrar i Stockholms skärgård, men jag känner mig faktiskt sugen på att komma hem mer framöver så att familjen får möjlighet att upptäcka Falkenberg. Det märks att det hänt många positiva saker här, bland annat på kultursidan. Jag har en komplicerad relation till Falkenberg, men Falkenberg har verkligen utvecklats på många sätt, säger Jesper Ganslandt.

Kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson håller tal

Falkenbergs kommun som värd

Som värdkommun för årets länsövergripande evenemang hälsade kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson alla gäster välkomna med att berätta om Falkenberg som uppskattad matkommun, med plats för vardagsnära livskvalitet och härliga upplevelser.

Det blev även tal från landshövding Lena Sommestad och högtidstal av Mikael Alexandersson, rektor vid Högskolan i Halmstad. Gästerna fick också avnjuta  närodlad och jazzig musikunderhållning från far och dotter Svensson, Hannah och Ewan, samt halländsk folkmusik i ung tappning från Hallandsfolket.

Årets pristagare

Här är samtliga pristagare som alla hedrades under eftermiddagen:

• Bröderna Erling, Bernt-Göran, Ingemar och Karl-Erik Andersson, Derome AB Hallands Stora Akademipris, 100 000 kr
  • Håkan Elofsson, konstnär och fotograf Hallands Akademis Kulturpris till Prins Bertils Minne, 50 000 kr
  • Lisa Lemke, matkreatör Hallands Akademis BERTEBOS-pris, 50 000 kr
  • Jesper Ganslandt, regissör Hallands Akademipris till Olof von Dalins minne, 50 000 kronor

Om Hallands Akademi

Hallands Akademi är en akademi för kultur och näringsliv med syfte att "sprida glans och ljus över den halländska vitterheten, främja halländsk identitet och sammanhållning samt understödja forskning och utveckling i Halland."

Hallands Akademi delar årligen ut priser till förtjänta mottagare inom Akademins verksamhetsområden, i år alltså på plats i Falkenberg.

Hade du inte möjlighet att följa festligheterna live på plats eller på webben, kan du se det i efterhand på www.falkenberg.se/livelänk till annan webbplats

Sidan uppdaterad: 2015-08-30