Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Pridefestival 2014

Pride Falkenberg fick
hederspris på QX-galan

Pride Falkenberg har tilldelats tidningen QX hederpris vid den årliga gaygalan i Stockholm, ”för att man har tagit ut Pride i landet och bidragit till att även små städer blir öppnare”.

– Det är jätteroligt att vi uppmärksammas för vårt arbete med att göra Falkenbergs kommun inkluderande för alla, oavsett vem man är eller vem man älskar. Vi som alla engagerat oss i Pride Falkenberg är självklart jättestolta. Vår Pride blev verkligen ett folkets Pride där alla gick sida vid sida, säger Mari-Louise Wernersson, kommunråd.

Vid den QX-galan i måndags kväll fick Falkenberg tillsammans med sju andra Pride-arrangörer motta kvällens hederpris på Cirkus i Stockholm. På plats för att ta emot utmärkelsen för Falkenbergs räkning var kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson tillsammans med Jill Wegerup, ungdomssamordnare på kultur och fritidsförvaltningen.

Har lyft HBTQ-frågan

Jill Wegerup var den som 2014 tog initiativ till att anordna Falkenbergs första Pridefestival, vilket gjorde Falkenbergs kommun till den enda kommun i Sverige som stått som arrangör för en Pride-festival, i gott samarbete med företag och föreningar:

– Här i Falkenberg började det med att vi skapade en mötesplats för unga HBTQ-personer. I samtalen med de unga framkom tydligt ett behov av att lyfta HBTQ-frågan i större sammanhang. Det var detta som lade grunden till kommunens engagemang i Pridefestivalen.

Öppnare samhälle

De senaste åren har antalet lokala Pridefestivaler ökat. 2014 föddes åtta nya festivaler i Sverige och det är dessa festivaler som nu får dela på QX hederspris. Genom sitt hederspris vill QX visa uppskattning till de ute landet som kämpar:

– Gayvärlden i Stockholm består till stor del av dem som inte kände sig accepterade på sin hemort och som valde att flytta för att kunna få vara sig själva. Alla som kämpar för HBTQ-frågan ute i landet bidrar till en viktig förändring som betyder så mycket för så många, säger Anders Öhrman på QX.

– Man ska inte behöva flytta till en storstad för att känna att man kan vara den man är. Pride Falkenberg handlade om eftertanke, synliggörande och kunskap. Och såklart om kärlek och glädje. Priden satte igång samtal innan och efter vilket är avgörande för att få ett öppnare samhälle, säger Mari-Louise Wernersson. 

Pride Falkenberg 2015 går av stapeln lördagen den 13 juni.

QX-galan sänds på TV4, lördag 14 februari klockan 21.30.

Sidan uppdaterad: 2015-02-09