Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Parkourbanan Falkenberg.

Invigning av Hallands första parkourpark på fredag

Nu på fredag kl. 17.00 invigs Hallands första parkourpark på Vallarna i Falkenberg, bredvid skateparken. Den är så pass avancerad att skickliga utövare hittar utmaningar – men också så enkel att ett litet barn kan ha glädje av att klättra där, och en joggare eller flanör kan ge sin runda en extra twist.

Patrik Svärd.

Patrik Svärd.

Den officiella invigningen av Falkenbergs parkourpark startar kl. 17.00 - 18.30 fredagen den 15 augusti. Per Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden inviger och allmänheten bjuds på uppvisning & ”prova på”. 

– Vi är mycket stolta över den nya parkoursatsningen på Vallarna. Läget vid Tullbroskolan på Vallarna invid skateparken är perfekt och stärker den redan naturliga mötesplatsen. Jag tror att vår park kommer att locka turister och utövare från hela Västsverige, dels unga men också de som är lite äldre, säger Patrik Svärd, verksamhetsledare på kultur- och fritidsförvaltningen i Falkenberg. 

Men vad är det, då, parkour? Själva ordet är franska och betyder ungefär rutt. Grundaren har militär bakgrund, och att ta sig över ett parkourhinder påminner lite om att ta sig över ett hinder på en militär hinderbana, men man behöver inte ta hindren i någon särskild ordning. Själva poängen är att ta sig från a till b, utan att låta sig hindras av det som står i vägen. Det finns inga regler, inga rätt och fel. Så länge utövaren kan ta sig över, under eller runt på något sätt, är ålder, hälsa och dagsform bara något som avgör hur man använder parken just den dagen.

Personal under bygget.

June gav råd, här till Peter Karlsson och Björn Bengtsson.

– Varje föremål i parken är för sig. De står uppställda lite som en bana men det är för att det måste finnas gott om utrymme emellan. Då går det att improvisera mycket, säger June Khumkham, parkourutövare som varit med och utformat parken.

För på vägen mellan a och b får man gärna ta sig lite snyggt: med volter, hopp, vändningar, rullningar och kullerbyttor. När man har övat lite vill säga, fram till dess går det bra att ta sig över bäst man kan. Hindren är utplacerade så att de kan övervinnas åt vilket håll som helst, och ska påminna om urbana objekt som kanter, murar, hus och stolpar. Men här är alla hinder stabila och underlaget mjukt. Dessutom finns inga bilar, stressade fotgängare eller annat, som kan ställa till problem i en stad. Kroppskontroll, styrka, kondition och koncentration är viktiga element i träningen. 

June Khumkham.

June Khumkham.

June Khumkham började själv med parkour efter att hon sett några killar utöva sporten i Nyköping, där hon bodde då. Hon gick fram och sa hej och på den vägen är det.

– Jag hoppas att alla som är nyfikna vill komma och prova. Det är bara att fråga någon som är där. Parkour är en väldigt tillåtande sport. Det enda som behövs är gympaskor, oömma kläder, fantasi och glatt humör, säger hon.

Sidan uppdaterad: 2014-08-15

Hitta till Parkourparken