Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Musasjön i Ullared med många badande och fontänen igång.

Det finns fler badplatser än de kommunala. Musasjön i Ullared är populär.

Bada och fiska i Falkenberg

Det är inte så mycket att snacka om – stränderna med det långgrunda skvalpande havet kring Falkenberg är något alldeles särskilt. Men visste du att det finns många fina badplatser vid sjöarna runt om i kommunen? Fisket lockar också många.

Vill du hitta din egen strand är det bara att leta, kommunen har nästan 13 kilometer strand och 256 sjöar. Vill du i stället ha lite bättre service, i form av parkering, toaletter och soptunnor, kan du välja att bada vid någon av de badplatser kommunen sköter. Det finns flera så väl i havet som i insjöar. Vid de kommunala badplatserna tas vattenprover regelbundet för att kontrollera vattenkvaliteten enligt EU:s normer för EU-bad.Det finns även andra stränder, som andra aktörer än kommunen har hand om.

Att ha med sin hund till stranden är mysigt, förstås. Hundar är tillåtna på alla insjöbad utom vid badet i Hjärtaredssjön. Vid havet är hundar välkomna i särskilda hundbadzoner på stränderna i Olofsbo, Skrea strand och Ugglarp. Där finns även hundlatriner.

Vill man ta med hunden på övriga stränder/delar av stränder, får hundägare passa på under den kallare tiden av året, från 16 september till 14 maj.

Mellan 15 maj och 15 september får varken hundar eller hästar vara på varken strand eller sanddynor.

Sitt tält får man också sätta upp någon annanstans än på havstränderna eller vid Hjärtaredssjön, då de räknas som offentlig plats. Mellan 15 maj och 15 september får man inte heller övernatta i husvagn eller husbil vid stränderna.

Fiskare vid väg.

Fiskare. Foto: Jesper Anhede.

Vill du hellre fiska än bada, har du också kommit rätt. Ätran, som rinner mitt genom Falkenberg, är populär bland fiskare, men det finns också många andra alternativ. Falkenberg har gjort mycket för fiskens vandringsvägar till och från havet, till exempel Hertingprojektet, där energiproduktionen vid kraftverken numer kan ske utan att störa fiskens vandringar. För den extra nyfikne går det bra att spana fisk hemma från soffan, tack vara webbkameran kopplad till fiskräknaren. Länk finns på sidan om Hertingprojektet, som du hittar här intill.

Sidan uppdaterad: 2014-07-14