Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Kvinnor på romantisk utflykt i solnedgången.

Foto: Kalle Pettersson

Alla välkomna i Pride-tåget

På lördag är det dags – då blir det Pridefestival i Falkenberg, som en del av Falkenbergsdagen.
Ansvarig är ungdomssamordnare Jill Wegerup – som fått möta sina egna fördomar under förberedelserna.

Jill Wegerup.

Jill Wegerup. Foto: Anja Ljungberg

– Jag trodde att falkenbergarna skulle vara mycket mer avvaktande mot Pride. Men gensvaret har varit enormt. Jag har träffat så många som är stolta över att det händer här, i vår stad, säger hon.
Det började som en stillsam idé, när mötesplatsen Unga Falkenberg HBTQ (homo, bi, trans- och queerpersoner) som öppnades i oktober förra året visade sig bli lyckad. Det kom ungdomar inte bara från Falkenberg, utan även från andra halländska orter.
– Det märks konkret att satsningen är lyckad, bland annat genom att fler unga är öppna med sin läggning när de besöker ungdomsmottagningen. Nu vågar fler stå för den de är, säger Jill.
Men mötesplatsen lyfte också upp behovet att öka dialogen med alla i Falkenberg.
– Det blir ett osynligt utanförskap. Människor utgår från normen och frågar ”Vad heter din kille?” i stället för ”Vad heter din partner”? Vi vill göra fler uppmärksamma på vad HBTQ är, och hur alla kan göra för att öka öppenheten.
Allt mynnade ut i Pridefestivalen. Det som började i liten skala, ser nu ut att kunna bli riktigt stort. Och Jill glädjer sig åt att många verkar kommat utifrån, men mest hoppas hon att så många falkenbergare som möjligt ska vara med. Alla är välkomna i tåget, men en härlig publik är också viktig förstås.
– Det handlar att alla ska få vara den de är. Alla ska få älska vem de vill. Jag hoppas att alla som håller med om det kommer till Prideträdgården och går med i tåget. Och kanske ännu hellre de som inte håller med – har man fördomar är det viktigt att våga möta dem, säger Jill.

Pride är mer än bara tåget. I länken hittar du hela programmet. Tåget avgår klockan 14.00. 14.45 kan du lyssna på årets Pride-talare, Rickard Söderberg, sångare och debattör från Halmstad, och kommunstyrelsen ordförande Mari-Louise Wernersson.

Och är du den du är, och har hittat den du vill ha – missa inte möjligheten till drop-in-vigsel! Ta med hindersprövning och välj mellan borgerlig och kyrklig vigsel.


Sidan uppdaterad: 2014-06-13