Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Fångad fisk

Fiske i Falkenberg

I Falkenbergs kommun finns fantastiska möjligheter till fiske i hav, sjöar och vattendrag. Fiskeområdet ligger centralt i Falkenberg och är mycket lättillgängligt med goda kommunikationer och promenadvägar på båda sidor.

Ätran är det klassiska laxvattnet på den svenska västkusten och är idag Sveriges förnämsta vildlaxälv. Ätran med biflödet Högvadsån har en genuin laxstam som är extra skyddsvärd. Den är i princip helt opåverkad från odling mm. Tack vare en omfattande fiske- och vattenvård har man lyckas behålla den självreproducerande laxen. Ätran har utsetts som indexälv och Högvadsån är ett Natura 2000 – område.

Laxfiskets historia

Laxfiskets historia i Falkenberg sträcker sig långt tillbaka i tiden. Sportfisket startade i mitten av 1800-talet, då välbärgade britter och amerikaner kom till Falkenberg för att fiska lax. En känd londonadvokat, W M Wilkinson, skrev 1884 en bok där han bland annat skriver: ”Ett sådant  fiske kan man ej få se vid någon annan flod som jag hört talas om, varken i Norge eller i Kanada."

Köpa fiskekort

Fiskekort till laxfiske i Ätran finns att köpa i Laxstugan samt på turistinformationen. För köp av övriga friskekort görs detta delvis på turistbyrån samt hos enskilda fiskeklubbar.

Sidan uppdaterad: 2017-07-07