Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Serviceassistentutbildningen

Är du över 20 år och har en fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsnedsättning? Vill du ha ett arbete där du får möjlighet att bidra med dina förmågor och styrkor? Då kan serviceassistentutbildningen vara något för dig.

Serviceassistentutbildningen är en ettårig utbildning som riktar sig till dig som har en funktionsnedsättning som påverkar din arbetsförmåga, exempelvis Asperger, Autism, ADHD, AST eller psykisk ohälsa. Utbildningen ska öka dina möjligheter att kunna försörja dig själv genom en långvarig och hållbar anställning.

Under utbildningstiden är du en dag i veckan på Vuxenutbildningen i Falkenberg och fyra dagar per vecka är din utbildning förlagd till en kommunal arbetsplats. 

Vad innebär det att vara serviceassistent?

Som serviceassistent arbetar du med avgränsade och individuellt anpassade arbetsuppgifter. Du bidrar med extra service på en kommunal arbetsplats. Det kan till exempel innebära att ge extra service till äldre på ett äldreboende, att hålla ordning i offentliga lokaler eller att finnas som extra stöd på en förskola.

Att studera till serviceassistent

Utbildningen är ett år. För att du ska lyckas är det viktigt att du har en stark vilja att bidra med dina förmågor och färdigheter på en arbetsplats.

Utbildningen är förlagd till Vuxenutbildningen i Falkenberg en dag per vecka. Där lär du dig om:

  • Arbetsmiljö
  • Samspel och kommunikation

Du får även tid för individuell handledning med speciallärare när du är på Vuxenutbildningen i Falkenberg.

Resterande fyra dagar är utbildningen förlagd till en kommunal arbetsplats. På arbetsplatsen får du en handledare som ska lära dig de arbetsuppgifter som ingår i utbildningen.

Arbetsuppgifterna anpassas efter dina förmågor och handledaren hjälper dig till dess att du kan arbeta självständigt.

Förutom kontinuerlig handledning får du varje vecka besök av en speciallärare eller arbetsmarknadscoach. Det är även arbetsmarknadscoachen som hjälper till att ta fram lämpliga arbetsuppgifter till dig.

Målet är att du efter avslutad utbildning ska kunna erbjudas en anställning på arbetsplatsen.

Så här ansöker du

Så här ser processen ut:

  • Du ansöker till utbildningen genom att skicka in en intresseanmälan. Du kan skicka in din ansökan när du vill, vi tittar på dem kontinuerligt. Anmäl dig här på sidan eller skriva ut anmälningsformuläret (PDF)länk till annan webbplats och skicka in det till oss. (Adress: Vuxenutbildningen Falkenberg, Igeldammsvägen 1, 311 35 Falkenberg.)
  • Du blir kallad till en intervju där vi lär känna dig bättre och kartlägger dina styrkor och förmågor. Under intervjun pratar vi också om vilken typ av arbete du är intresserad av.
  • Du får sen besked om du kommit in på utbildningen. Har du blivit antagen får du hem ett välkomstbrev med information om utbildningsstarten.
  • Nästa utbildningsstart är i början av hösten 2018.

Serviceassistentutbildningen är inte studiemedelsberättigad. Det betyder att du behöver finansiera dina studier på annat sätt. Detta pratar vi mer om under intervjun.

Anmäl dig till serviceassistentutbildningen

Vuxenutbildningen Falkenberg och arbetsmarknadsavdelningen hjälper dig tillsammans

Under din studietid är det Vuxenutbildningen Falkenberg och arbetsmarknadsavdelningen som ansvarar för din utbildning och för att ge dig och din arbetsplats stöd.

Det är arbetsplatsens ansvar att se till att du har ett arbete med anpassade arbetsuppgifter. De ansvarar också för att ge dig en handledare under utbildningstiden.

Visste du att ...

... ett av Falkenbergs kommuns fyra övergripande mål handlar om att bli mer inkluderande. Det är därför Vuxenutbildningen i Falkenberg tillsammans med arbetsmarknadsavdelningen har skapat serviceassistentutbildningen. Målet är att det år 2019 ska finnas 20 anställda serviceassistenter inom Falkenbergs kommun.

Kontakt för serviceassistentutbildningen

Kontakt