Falkenbergs kommuns webbplatser använder cookies för att fungera på ett bra sätt. När du besöker oss godkänner du att vi lagrar cookies på din dator. Vill du neka cookies kan du själv stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar. Mer information om hur vi hanterar cookies

Restaurangutbildning

Här är utbildningen för dig som vill arbeta inom den växande restaurangbranschen! Med denna utbildning blir du attraktiv för arbete i Halland och hela Sverige.

Utbildningen startar 22 augusti 2022

Ansök mellan 25 april - 22 maj

Studieform: Yrkesutbildning
Du studerar heltid under ca. 30 veckor.

Samverkan med näringslivet

I Halland bubblar det kring maten. Här finns allt från riktiga stjärnkrogar till de små hemmahos-restaurangerna, men framförallt så har vi ”fun dining” i Halland. Här är maten enkel, hållbar och god. Vill du bli en del av den halländska matkulturen och arbeta med ett kreativt yrke som har framtiden för sig är det här utbildningen för dig!

Utbildningen kombinerar intressant teori med spännande praktik ute hos våra halländska matentreprenörer. Lisa Lemke, Peter Halldén, Johan Blidberg och Joel Kaspersson är fyra av våra mest välrenommerade halländska matprofiler som varit med och tagit fram den här utbildningen. Med sina gedigna kunskaper om vad branschen faktiskt behöver har de fyra kockarna och matentreprenörerna varit med och skräddarsytt en unik utbildning för dig som vill bli nästa restaurangstjärna. Under din utbildning kommer det finnas möjlighet till praktik ute hos dessa fyra profiler, men även hos andra starka halländska matentreprenörer. Välkommen med din ansökan redan idag.

Utbildningen är framtagen tillsammans med: Hallands Matgille, Spiseriet i Varberg, Lis Mejeri, Skrea Matbruk, Joels Brygga och Movant.

"Vi behöver få upp intresset för branschen och höja kompetensen.
Med en ny, inriktad och intressant utbildning kan vi få fler att se tjusningen och det kreativa skapandet som matlagning ger"

- Joel Kaspersson från Joels Brygga i Varberg, en av fyra matentreprenörer som varit med och varit rådgivare kring utbildningens innehåll

Att arbeta inom restaurangbranschen

Arbete inom restaurangbranschen innebär idag inte bara att laga och skapa god mat utan även att ge gästen ett gott bemötande och en härlig upplevelse. Arbetet innebär ett kreativt skapande av olika maträtter och en medvetenhet om vad som finns på tallriken som gästen får ta del av. Vi vill erbjuda dig en så bred utbildning som möjligt och är uppdaterade på dagens trender och efterfrågan inom matlagning.

Denna utbildning passar dig som...

  • Är över 20 år
  • Vill ha ett kreativt och utmanande arbete
  • Vill bidra till att skapa god service och en god kundupplevelse
  • Tycker om att arbeta i team och samverka med andra människor

Behörighetskrav

Grundskolenivå: svenska eller svenska som andraspråk. Förkunskaper är inget krav.

Du kan ansöka till utbildningen även om du inte är folkbokförd i Falkenberg.
Läs mer om vad som gäller vid ansökan till annan kommun på sidan
Ansökan till Vuxenutbildningen.

Kostnader

I utbildningen krävs skyddskläder/utrustning som eleven betalar själv. Detta kostar mellan 1500 och 2000 kr beroende på dina val av kläder. Även kostnader för kurslitteratur tillkommer och en del litteratur får du låna. Litteraturlistan får du den första dagen av utbildningen.

Utbildningens upplägg och omfattning

Under utbildningen blandas teoretiska moment med praktiska. En stor del av utbildningen innebär att du gör APL ute på en arbetsplats. Utbildningen pågår på heltid under ca. 30 veckor. Utbildningen hålls i Halmstad i samverkan med Movant.

Utbildningens innehåll

Utbildningen ger dig kunskaper om allt från grunder inom matlagning till en fördjupad kunskap inom kokkonsten. I utbildningen kommer du få ta del av grundläggande kunskaper om råvaror, matlagning, hantering, tillagning, livsmedelshygien och allergener. Du kommer att få kunskaper om att implementera service, bemötande, ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse i ditt arbete. Du lär dig även att hantera den utrustning och redskap som finns i ett kök på ett säkert och ansvarsfullt sätt samt hur du arbetar med hygien i köksmiljön.

Efter utbildningen finns möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom önskat område: kock, servering eller dryckeskunskap.

Utbildningens genomförande

Då det ingår mycket APL i utbildningen är detta en ypperlig möjlighet att skapa kontakter i branschen som ger goda möjligheter för framtida arbete.

Studieperiod 1

Kurs

Kurskod

Poäng

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

MÅTBRC0

100

Livsmedels- och näringskunskap 1

LIVLIV01

100

Hygien

HYGHYG0

100

Matlagning 1

MALMAL01

100

Studieperiod 2

Kurs

Kurskod

Poäng

Servering 1

SERSER01

100

Service och bemötande 1

SEVSEV01

100

Mat och dryck i kombination

MACMAT0

100

Entreprenörskap

ENTENR0

100


Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.