Kock
Här är utbildningen för dig som vill bli attraktiv för arbete över hela Sverige. Restaurangbranschen exploderar i Sverige och med denna utbildning blir du verkligen eftertraktad på arbetsmarknaden.
I utbildningen får du kunskaper om allt från grunderna i köket till mer avancerad matlagning.
Utbildningen startar den 10 januari 2022
Ansök senast 25 november 2021.
Du studerar heltid under 1,5 år med uppehåll över sommaren.
Tänk på att ändringar i utbud kan ske. Utbildningen startar med förutsättning att den har tillräckligt många sökande.
Denna utbildning passar dig som...
- Är över 20 år
- Vill ha ett kreativt och utmanande arbete
- Brinner för matlagning och tycker om att vara kreativ i kombination av smaker och skapande av nya maträtter
- Tycker om att arbeta i team och samverka med andra
Behörighetskrav
Grundskola; svenska eller svenska som andraspråk. Förkunskaper är inget krav.
Kostnader
I utbildningen krävs skyddskläder/utrustning som eleven betalar själv. Även kostnader för kurslitteratur tillkommer. Litteraturlistan får du den första dagen av utbildningen.
Utbildningens upplägg och omfattning
Under utbildningen blandas teoretiska moment med praktiska. En del av utbildningen innebär att du gör APL ute på en arbetsplats. Utbildningen sträcker sig över 1,5 år med uppehåll över sommaren.
Utbildningens innehåll
Utbildningen ger dig kunskaper om allt från grunder inom matlagning till en fördjupad kunskap inom kokkonsten. I utbildningen kommer du få ta del av allt du behöver för att arbeta som kock; grundläggande kunskaper om råvaror, matlagning, hantering, tillagning, livsmedelshygien och allergener. Du kommer att få kunskaper om att implementera ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse i ditt arbete. Du lär dig även att hantera den utrustning och redskap som finns i ett kök på ett säkert och ansvarsfullt sätt samt hur du arbetar med hygien i köksmiljön.
Utbildningens genomförande
Då det ingår APL i utbildningen är detta en ypperlig möjlighet att skapa kontakter i branschen och i ditt yrkesval.
Studieperiod 1
Kurs | Kurskod | Poäng |
---|---|---|
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | MÅTBRC0 | 100 |
Hygien | HYGHYG0 | 100 |
Service och bemötande 1 | SEVSEV01 | 100 |
Matlagning 1 | MALMAL01 | 100 |
Matlagning 2 (halva kursen) | MALMAL02 | 100 |
Studieperiod 2
Kurs | Kurskod | Poäng |
---|---|---|
Servering 1 | SERSER01 | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | LIVLIV01 | 100 |
Mat och dryck i kombination | MACMAT0 | 100 |
Matlagning 2 (halva kursen) | MALMAL02 | 100 |
Studieperiod 3
Kurs | Kurskod | Poäng |
---|---|---|
Matlagning 3 | MALMAL03 | 200 |
Matlagning 4 | MALMAL04 | 200 |
Specialkoster | MALSPE0 | 100 |
Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.
Att arbeta som kock
Att arbeta som kock innebär att arbeta med hantverk. Du kan arbeta brett med kalla och varma rätter i såväl stora som små kök. Som kock kan du exempelvis arbeta på restauranger, i storkök, på förskolor och skolor. Arbetet som kock innebär idag inte bara att laga och skapa god mat utan även att ge gästen ett gott bemötande och en härlig upplevelse. Arbetet innebär ett kreativt skapande av olika maträtter och en medvetenhet om vad som finns på tallriken som gästen får ta del av. Vi vill erbjuda dig en så bred utbildning som möjligt och är uppdaterade på dagens trender och efterfrågan inom matlagning. Som kock får du även arbeta utifrån ett hållbart och etiskt synsätt på mat och livsmedel.