Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Kock

Här är utbildningen för dig som vill bli attraktiv för arbete över hela Sverige. Restaurangbranschen exploderar i Sverige och med denna utbildning blir du verkligen eftertraktad på arbetsmarknaden.

Vår lärlingsutbildning till kock innebär att du spenderar ungefär 70% på en arbetsplats och 30% i skolan. De skolförlagda studierna hålls till stor del på restaurangprogrammets lokaler på gymnasieskolan och där får du kunskaper om allt från grunderna i köket till mer avancerad matlagning.

Utbildningen startar 19 augusti 2019

Ansök senast: 26 maj 2019

Studieform: Lärlingsutbildning
Du studerar heltid under 1,5 år med uppehåll över sommaren.

Denna utbildning passar dig som...

  • Är över 20 år
  • Vill ha ett kreativt och utmanande arbete
  • Brinner för matlagning och tycker om att vara kreativ i kombination av smaker och skapande av nya maträtter
  • Tycker om att arbeta i team och samverka med andra

Behörighetskrav

Grundskola; svenska eller svenska som andraspråk. Förkunskaper är inget krav.

Kostnader

I utbildningen krävs skyddskläder/utrustning som eleven betalar själv. Även kostnader för kurslitteratur tillkommer. Litteraturlistan får du den första dagen av utbildningen.

Utbildningens upplägg och omfattning

Lärlingsutbildningen innebär att du är på en arbetsplats tre dagar i veckan och i skolan två dagar i veckan. Utbildningen startar med en orienteringskurs där du introduceras till yrkesområdet och de kurser som du ska läsa.

Utbildningens innehåll

Utbildningen ger dig kunskaper om allt från grunder inom matlagning till en fördjupad kunskap inom kokkonsten. I utbildningen kommer du få ta del av allt du behöver för att arbeta som kock; grundläggande kunskaper om råvaror, matlagning, hantering, tillagning, livsmedelshygien och allergener. Du kommer att få kunskaper om att implementera ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse i ditt arbete. Du lär dig även att hantera den utrustning och redskap som finns i ett kök på ett säkert och ansvarsfullt sätt samt hur du arbetar med hygien i köksmiljön.

Utbildningens genomförande

Då du kommer vara på en arbetsplats tre dagar i veckan är detta en ypperlig möjlighet att skapa kontakter i branschen och i ditt yrkesval.

Studieperiod 1

Kurs

Kurskod

Poäng

Introduktionskurs, kök

KGYORI11C

50

Hygien

HYGHYG0

100

Matlagning 1

MALMAL01

100

Matlagning 2

MALMAL02

200

Studieperiod 2

Kurs

Kurskod

Poäng

Matlagning 3

MALMAL03

200

Livsmedels- och näringskunskap 1

LIVLIV01

100

Service och bemötande 1

SEVSEV01

100

Studieperiod 3

Kurs

Kurskod

Poäng

Matlagning 4

MALMAL04

200

Mat och dryck i kombination

MACMAT0

100

Specialkoster

MALSPE0

100

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Att arbeta som kock

Att arbeta som kock innebär att arbeta med hantverk. Du kan arbeta brett med kalla och varma rätter i såväl stora som små kök. Som kock kan du exempelvis arbeta på restauranger, i storkök, på förskolor och skolor. Arbetet som kock innebär idag inte bara att laga och skapa god mat utan även att ge gästen ett gott bemötande och en härlig upplevelse. Arbetet innebär ett kreativt skapande av olika maträtter och en medvetenhet om vad som finns på tallriken som gästen får ta del av. Vi vill erbjuda dig en så bred utbildning som möjligt och är uppdaterade på dagens trender och efterfrågan inom matlagning. Som kock får du även arbeta utifrån ett hållbart och etiskt synsätt på mat och livsmedel.

Kontakt