Information om covid-19

Håll avstånd, undvik trängsel och följ allmänna råd och rekommendationer. Kommunala verksamheter är anpassade efter läget. Läs mer

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Bagare/ Konditor

Här är utbildningen för dig som vill bli attraktiv för jobb som bagare eller konditor av olika slag. Du kan till
exempel jobba på ett bageri, konditori, café, restaurang eller i en matbutik med eget bageri. Med denna
utbildning blir du verkligen eftertraktad på arbetsmarknaden.

I utbildningen får du lära dig saker i teorin som du sedan får öva på praktiskt. När du kan grunderna, som att hantera maskiner, råvaror och olika tekniker, får du jobba mer kreativt och skapa dina egna delikata bakverk med trendsättande look.
Du lär dig även att skapa surdeg och vikten av hållbarhet då du genom hela utbildningen arbetar med ekologiska och närodlade råvaror. Genom det arbetsplatsförlagda lärandet (APL), får du knyta kontakter med branschen, vilket kan leda till jobb.

Utbildningen startar den 10 januari 2022

Ansök senast 25 november 2021.

Heltidsstudier under 1,5 år.

Tänk på att ändringar i utbud kan ske. Utbildningen startar med förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Denna utbildning passar dig som...

  • Är över 20 år
  • Brinner för bakning
  • Vill ha en utbildning som kombinerar teori med praktik

Behörighetskrav

Grundskola; svenska eller svenska som andraspråk.
Datorvana och tillgång till egen dator/datorplatta är ett krav. Förkunskaper är inget krav.

Kostnader

I utbildningen krävs skyddskläder/utrustning som eleven betalar själv. Detta kostar mellan 1500 och 2000 kr beroende på dina val av kläder. Även kostnader för kurslitteratur tillkommer och en del litteratur får du låna. Litteraturlistan får du den första dagen av utbildningen.

Utbildningens upplägg och omfattning

Utbildningen ger dig grundläggande kunskap inom yrket. Du får kunskap om hur man komponerar olika smaksättningar inom bakverk men också hur vissa efterrätter kan harmonisera med menyn. Du får också lära dig hur man handskas med råvaror på bästa sätt, att förstå jästider och mjöl. Efter avslutad utbildning hos vuxenutbildningen får du betyg i kurserna samt diplom som bevis på dina yrkeskunskaper.

Utbildningens innehåll

Under utbildningen blandas teori med praktiska moment. Du får lära dig allt från grunder och fördjupning i bakkonst till säker maskin- och verktygshantering. Du får lära dig råvaruhantering och hur du på bästa sätt skapar smakfulla bakverk. Eftersom du kommer ut på en arbetsplats under utbildningen får du de där extra kunskaperna om branschen som gör dig extra attraktiv på arbetsmarknaden.

Utbildningens genomförande

Några av kurserna inom utbildningen kommer du att läsa tillsammans med andra vuxenelever inom bageri. Andra kurser genomförs tillsammans med ungdomsgymnasiets elever. I utbildningen ingår Arbetsplatsförlagt lärande (APL) på totalt 8 veckor fördelat på två perioder à fyra veckor.

Studieperiod 1

Kurs

Kurskod

Poäng

Hygien

HYGHYG0

100

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

MÅTBRC0

100

Bageri 1

BAGBAG01

100

Konditori 1

BAGKON01

100

Service och bemötande 1

SEVSEV01

100


Studieperiod 2

Kurs

Kurskod

Poäng

Konditori 2

BAGKON02

200

Bageri 2

BAGBAG02

200

Livsmedels- och näringskunskap 1

LIVLIV01

100


Studieperiod 3 - Här väljer du inriktning Bagare eller Konditor.

Kurs

Kurskod

Poäng

Bageri 3

BAGBAG03

100

Konditori 3

BAGKON03

100

Choklad och konfektyr

BAGCHO0

100

Bageri 4 - valbar inriktning

BAGBAG04

100

Konditori 4 - valbar inriktning

BAGKON04

100

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Att arbeta som bagare/konditor

Att arbeta som bagare eller konditor innebär idag inte bara att baka ett gott bröd eller bakverk utan också att utveckla ett gott öga för detaljer. En ökad medvetenhet hos konsumenter idag om maten man äter, kräver en utbildning som handlar om att kunna producera och sälja varan och ge den service och det bemötande som kunden förväntar sig. Det handlar också om att komponera smaksättningar för en ny generation konsumenter som vill ha ut mer, som vill ha en upplevelse i samband med mat, en generation som följer hälsotrender och är intresserad av livsmedelskedjans alla led, från jord till bord. I Falkenberg har vi fantastiska traditioner inom bageri/konditori, traditioner som vi förvaltar i vår utbildning. Det är med andra ord stimulerande att arbeta som bagare.