Vanliga frågor - Vuxenutbildningen
Leta bland vanliga frågor och svar. Saknar du en fråga i listan nedan hör gärna av dig till vuxenutbildningen@falkenberg.se
Komvux
Från och med 1 juli det år du fyller 20 år kan du börja läsa på komvux. För att vara behörig ska du också vara bosatt i Sverige, sakna de kunskaper som utbildningen ska ge och ha förutsättningar att klara utbildningen. Ibland kan man få börja även om man är yngre än 20 år.
SFI
Från och med 1 juli det år du fyller 16 år kan du börja sfi. Det finns ingen övre åldersgräns för att börja studera. Du ska vara bosatt i Sverige och sakna de grundläggande kunskaper i svenska språket som utbildningen ger.
Yrkeshögskola - YH
För att vara behörig till att läsa på yrkeshögskolan ska du ha förkunskaper som motsvarar en gymnasieexamen, eller har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar en gymnasieexamen. I vissa fall kan du behöva särskild behörighet, det får du till exempel genom specifika kurser på gymnasienivå eller erfarenhet från arbetslivet. Du kan också vara behörig om du har annan utbildning, praktisk erfarenhet eller annat som ger dig förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Särskild utbildning för vuxna
Från och med 1 juli det år du fyller 20 år kan du börja studera inom komvux som särskild utbildning. För att vara behörig behöver du vara bosatt i Sverige och ha en intellektuell funktionsnedsättning eller en förvärvad hjärnskada.
Samhällsorientering för nyanlända
Vem har rätt till samhällsorientering?
- Du som är folkbokförd i Falkenberg från och med 1 maj 2013 och som kommer från ett land utanför EES-området/Schweiz
- Du som har fått uppehållstillstånd på grund av anknytning
- Du som är mellan 18 och 64 år
- Det gäller även dig som har eller kommer att få en etableringsplan på Arbetsförmedlingen. Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen för mer information.
Ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en studieplan. Du hittar telefontider, e-postadress med mera under länken Studie- och yrkesvägledning för vuxna.
När du planerat dina studier och är redo att ansöka hittar du all information du behöver under Ansökan till Vuxenutbildningen.
Klassundervisning
Du studerar i klass och håller kontakten med lärare och studiekamrater via lärplattformen Google Classroom. Det kan hända att du tillfälligt under Corona-pandemin kommer att läsa helt eller delvis på distans. Din lärare informerar vid studiestart om vad som gäller.
Flexundervisning
Du gör den största delen av dina studier online via lärplattformen Google Classroom. Du har några träffar med lärare och studiekamrater i klass.
Distansundervisning
Du läser helt online via Hermods. All kontakt med läraren sker via lärplattformen Novo. Det enda tillfälle som du behöver komma till skolan är om du har ett nationellt prov i kursen som du läser.
Lärling
Du genomför ungefär 70% av utbildningen på en arbetsplats och 30% i skolan.
Ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare för att titta på en lösning som passar dig.
På webbsidan Elevinformation Vuxenutbildningen hittar du information om schema, litteraturlistor, elevinlogg och mycket mer.
Det lättaste sättet att kommunicera med din lärare är via din lärplattform.
Det är även här som läraren meddelar dig som studerar om ändringar i scheman och dylikt.
Om du behöver komma i kontakt med någon innan studierna börjat kan du skicka ett e-postmeddelande till vuxenutbildningen@falkenberg.se. Var noga med att ange vem meddelandet är till.
Detta gäller vid frånvaro:
- Vid vård av sjukt barn måste du meddela CSN.
- Om du själv är sjuk måste du meddela Försäkringskassan.
- Om det händer något tragiskt i familjen och läkare sjukskriver dig, meddela Försäkringskassan.
Det är även viktigt att du meddelar din lärare att du inte kan närvara vid lektion. Om du behöver komma i kontakt med någon inför uppstarten kan du skicka ett e-postmeddelande till
På Vuxenutbildningen hjälps vi åt att förhindra smittspridning. Vi håller avstånd till varandra, minst 1,5 m, och undviker trängsel i alla lägen. Vi desinficerar kontinuerligt kontaktytor som exempelvis handtag, bänkar och stolar. Dessutom vädrar vi våra lokaler regelbundet.
På sidan Om Vuxenutbildningen Falkenberg hittar du kartor och adresser.
För att göra en ansökan om studiemedel hos CSN loggar du in på www.csn.se
Med hjälp av instruktionerna nedan kan du kan följa med steg för steg hur du gör en ansökan:
Kort lathund för CSN-ansökan
Längre lathund för CSN-ansökan
Det är alltid du som elev som ansvarar för att uppgifterna till CSN blir rätt.
Alla ändringar i din studieplan behöver gå via en studie- och yrkesvägledare. Du kan skicka ett mail till din vägledare med följande information:
- Namn
- Personnummer (sex siffror)
- Vilken ändring du vill göra inklusive kurs och datum
- Berätta vad du vill göra med eventuella efterliggande kurser
Det är viktigt att du är medveten om att en förändring kan påverka eventuella studiemedel från CSN.
Ja, Vuxenutbildningen Falkenberg har ett Lärcentrum, där du bland annat kan få studie- och yrkesvägledning och använda studieytor med digitala verktyg.