Information om covid-19

Håll avstånd, undvik trängsel och följ allmänna råd och rekommendationer. Kommunala verksamheter är anpassade efter läget. Läs mer

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

För dig som läser på distans (Hermods)

På denna sida hittar du information som rör dig som läser på distans via Hermods. Observera dock att det är skillnad på att läsa på distans (Hermods) och att läsa på flex (i klass på Vuxenutbildningen Falkenberg). Denna information gäller bara för Hermods.

Att läsa på distans

På Vuxenutbildningen Falkenberg kan du läsa på distans, vilket innebär att du enbart studerar på en lärplattform utan fysiska träffar. Distansundervisning passar dig som kanske arbetar eller inte har möjlighet att studera under dagtid. För att studera på distans behöver du ha tillgång till egen dator eller likvärdigt verktyg. Under våra ordinarie öppettider har du även möjlighet att använda våra datorer i Lärcentrum.

Lärplattform och inloggningsuppgifter

Du som läser på distans via Vuxenutbildningen Falkenberg läser på Hermods och använder lärplattformen Novo för att kommunicera med din lärare. När du har blivit antagen får du ett e-mejl från Hermods med inloggningsuppgifter. Kontrollera att det inte hamnar i skräpposten.

Läsa flera kurser på distans

Om du har blivit antagen till flera distanskurser efter varandra kommer vuxenutbildningen att starta upp din första kurs. Cirka en vecka innan nästa kurs ska börja tar du själv kontakt med vuxenutbildningen för att be om att få nästa kurs upplåst. Detta gör du lättast genom att skicka ett meddelande till vuxenutbildningen@falkenberg.se eller genom att ringa 0346-88 60 00. Observera dock att det är längre handläggningstider under semestertider.

Nationella prov

Du som på gymnasienivå läser engelska, matematik, svenska eller svenska som andraspråk behöver göra ett nationellt prov i din kurs. Provet görs på plats på Vuxenutbildningen Falkenberg på specifika datum. Till vissa prov finns ett förberedelsematerial som du får hämta ut en vecka innan provtillfället.

Provet består av flera delprov med korta raster emellan. Räkna med att provet håller på en bit in på eftermiddagen.

Observera att det nationella provet behöver göras innan slutdatum för kursen.

Kurser som innehåller nationellt prov

Engelska 5
Engelska 6*
Matematik 1a, 1b, 1c
Matematik 2a, 2b, 2c
Matematik 3a, 3b, 3c
Matematik 4
Svenska 1/ Svenska som andraspråk 1**
Svenska 3/ Svenska som andraspråk 3*

* Till dessa kurser finns förberedelsematerial att hämta en vecka innan provtillfället.

** Här finns ett häfte med instruktioner om provet att hämta för den som vill en vecka innan provtillfället.

Vid en pressträff den 15 december meddelade utbildningsminister Anna Ekström och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson att Skolverket har beslutat att ställa in de nationella proven under våren 2021. Du kan läsa mer om detta på regeringens webbplats https://www.regeringen.se/länk till annan webbplats

Provdatum 2020 och anmälan

I januari skrivs proven på fredagar.
Februari till december skrivs proven på torsdagar.

17 Januari och 31 januari
13 februari och 27 februari
12 mars och 26 mars 
2 april, 9 april, 16 april, 23 april och 30 april 
7 maj, 14 maj och 28 maj
18 juni

13 augusti och 27 augusti
10 september och 24 september
8 oktober och 22 oktober
5 november och 19 november (extrainsatt tillfälle 26 november)
3 december
10 december
17 december - OBS! Fullt

Anmälan

Du anmäler dig till ett provtillfälle genom ett e-mejl till vuxenutbildningen@falkenberg.se senast sju dagar innan provtillfället.

Skriv följande information i e-mejlet:

 • namn
 • personnummer - sex siffror
 • mobilnummer
 • kurs
 • önskat provdatum

Om du behöver göra en ändring i din studieplan för att kunna göra det nationella provet behöver du ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare.

Provdatum 2021 och anmälan - OBS inställt under våren 2021

Observera att ändringar kan ske gällande datum och tider.

14 och 28 januari
11 och 25 februari
11 och 25 mars
8, 15, 22 och 29 april
6 och 27 maj
17 juni

12 och 26 augusti
9 och 23 september
7 och 21 oktober
4 och 18 november
2 och 16 december

Anmälan

Du anmäler dig till ett provtillfälle genom ett e-mejl till vuxenutbildningen@falkenberg.se senast sju dagar innan provtillfället.

Skriv följande information i e-mejlet:

 • namn
 • personnummer - sex siffror
 • mobilnummer
 • kurs
 • önskat provdatum

Provdagen

Provet börjar kl. 8:30 och hålls på Igeldammsvägen 1.
Kom i god tid och ta med dig giltig legitimation.

Prov i matematik eller Svenska som andraspråk 1 och 3

Om du ska skriva prov i matematik ska du även ta med dig en miniräknare. Du får inte använda din telefon. Ska du skriva prov i svenska som andraspråk får du ha med dig en ordbok.

Förlänga en kurs

Om du behöver förlänga en kurs behöver du vända dig till en studie- och yrkesvägledare och uppge ditt namn, personnummer, vilken kurs du vill förlänga och till när. Om du har fler kurser i din studieplan behöver du tillsammans med din studie- och yrkesvägledar se över även dessa. Var medveten om att en förlängning kan påverka ditt studiemedel från csn.

Avsluta en kurs

Om du behöver avbryta en kurs behöver du vända dig till en studie- och yrkesvägledare och uppge ditt namn, personnummer, vilken kurs du vill avbryta och varför. Var medveten om att ett avbrott kan påverka ditt studiemedel från csn.

Om din kurs blivit avbruten

Om din kurs har blivit avbruten för att du inte varit aktiv på tre veckor behöver du höra av dig till vuxenutbildningen@falkenberg.se för att få kursen upplåst igen. Det kan ta några dagar och du behöver själv ha koll på Novo för att se när den är uppe eftersom du sedan har fram till kl. 24:00 den dagen på dig för att lämna in nästa uppdrag. Annars låses kursen igen.

Om du har svårt att lämna in nästa uppdrag innan kursen låses igen kan du kopiera uppdraget så att du kan fortsätta att arbeta om kursen stängs igen.

Muntlig examination

Det sista du gör i en distanskurs är en muntlig examination. Denna gör du med din lärare via lärplattformen Novo. Du har upp till två veckor på dig efter kursens slut att göra den muntliga examinationen. Du måse däremot boka den i Novo innan kursens slutdatum.

Betyg

När du är klar med en kurs på Hermods sätter din lärare betyget i Novo så att du kan se det. Därefter tar det upp emot tre veckor innan Vuxenutbildningen Falkeberg får betygskatalogen per post och kan skriva ut ett betyg med rektors underskrift. Du behöver själv meddela att du vill få ut ditt betyg eftersom det inte skickas hem till dig per automatik.

Teknisk support

Om du behöver teknisk support för dina distansstudier når du Hermods support på telefonnummer 010-142 10 00.

Litteraturlista

Hermods litteraturlistalänk till annan webbplats hittar du här.

Funderar du på att läsa på distans?

Läs mer på sidan Distansstudier.

Kontakta en studie- och yrkesvägledare

Kontakt

 • Besöksadress vuxenutbildningen

  • Nyhems plan 2
  • 311 35 Falkenberg