Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Kulturskolans ämnen

Kulturskolan har ett stort och brett utbud. Här kan du läsa mer om Kulturskolans valbara ämnen.

Teater

Från teaterlek till Shakespeare. Lär dig om röst och rörelse, improvisation och sceniskt karaktärsarbete i en lustfylld och kreativ anda.

Undervisningen ska ge deltagarna förutsättningar att utveckla:

  • Färdigheter i att använda kroppen och rösten som sceniska uttrycksmedel
  • Färdigheter i att med teaterns uttrycksmedel kommunicera med en publik
  • Förmåga att samarbeta i grupper
  • Förmåga att reflektera över det egna skapandet
  • Förmåga att analysera och tolka olika sceniska gestaltningar
  • Ge möjligheter till kunskap i att analysera text, medverka i föreställningar och att fördjupa gestaltningsarbetet.

Ålder: 9-19 år

Foto

I grupp lär vi oss hur kameran fungerar. Vi har både teoretiska genomgångar och praktiska övningar. Så ofta som möjligt går vi ut och fotograferar i olika miljöer. Teman som natur, människor, byggnader, rörelse, skuggor, linjer och nattbilder blir föremål för kameran. Redigeringsprogrammet Lightroom blir nästa anhalt där vi i första hand lär oss det allra viktigaste. Vi kommer även att dokumentera elevkonserter och anordna en utställning. Undervisningen sker en gång i veckan.

Vi håller till i Hus 5 på Falkenbergs gymnasieskola.

Ålder: Du ska minst gå i årskurs fyra

Film

Att filma handlar här om hur vi ska filma olika scener för bästa resultat. Förarbetet blir väldigt viktigt, till exempel genom att skriva ett filmmanus. Vi kommer att samarbeta med Kulturskolans dramalinje. Du behöver inte kunna teknik och inställningar på kameran. I datorn lär vi oss att importera våra filmscener, klippa, göra snygga övergångar samt lägga till ljud och musik. Undervisningen sker i grupp. 

Vi håller till i Hus 5 på Falkenbergs gymnasieskola.

Ålder: Du ska minst gå i årskus sex

Instrument och sång

Med oss lär du dig att sjunga eller spela ett instrument. Undervisningen sker oftast en gång i veckan. En instrumental lektion sker enskilt eller i grupp och är i oftast 20 minuter. Det går givetvis bra att anmäla sig innan du har uppnått rätt ålder.

Valbara ämnen
Solosång (Skolår 6) - Piano (Skolår 3) - Gitarr (Skolår 3) - Elgitarr (Skolår 5) - Elbas (Skolår 5) - Slagverk (Skolår 4) - Träblås (Skolår 3) - Bleckblås (Skolår 3) - Stråkinstrument (Skolår 2, yngre i mån av plats) - Blockflöjt (Skolår 3).

Ålder: Varierar för de olika instrumenten

Solosång

I ämnet solosång kommer du att få lära känna din egen röst bättre, lära dig olika övningar som ger dig godare sångteknik, sjunga olika sorters musik för att få en stor musikkännedom, öva på att sjunga med och inför andra och känna efter vad din egen röst trivs med.

I ämnet ingår även körlektioner för att utveckla din förmåga till stämsång och samsjungning.

Ålder: Du ska minst gå i årskurs 6

Saxofon/klarinett

Saxofon - Du får lära dig hur du får ljud i en saxofon och hur du själv sätter ihop den. Du lär dig att spela efter noter och på gehör. Saxofonen har ett stort användningsområde och hörs i många musikstilar, bland annat pop, rock, jazz och funk. Under läsåret erbjuds du att medverka i en konsert eller uppspel i annan form.

Klarinett - Du får lära dig hur du får ljud i en klarinett och hur du själv sätter ihop den. Du lär dig att spela efter noter och på gehör. Klarinetten har ett stort användningsområde och hörs i många musikstilar, bland annatpop, jazz, vismusik och klassiskt. Under läsåret erbjuds du att medverka i en konsert eller uppspel i annan form.

Tvärflöjt

Tvärflöjt tillhör familjen träblås. De första åren ägnar vi mest åt att lära dig nya toner, rytmer och blåsteknik. Du kanske medverkar på en av våra elevkonserter. Så småningom kanske vi kan erbjuda dig att vara med i en ensemble eller orkester. Tvärflöjt är mångsidigt och vi provar att spela alla möjliga stilarter såsom klassisk, visa, pop med mera.

Slagverk/trumset

Du får lära dig slagverk från grunden. Trumset, teknik och notläsning är vad vi främst fokuserar på. Det finns också möjlighet till ensemblespel. Teknik och uppvärmning sker ofta på övningsplatta. Vid övningsplattan lägger vi grunden för teknik och notläsning, dessa kunskaper tar vi med oss vidare på lektionerna och till ensemblespel, rockband eller orkester. Vi jobbar även med klassiskt-, latinamerikanskt-, och afrikanskt slagverk samt andra genrer.

Ålder: Du ska minst gå i årskurs 4.

Trumpet/trombon/tuba

Trumpet, trombon och tuba tillhör familjen Bleckblåsinstrument (även kallade mässingsinstrument eller brassinstrument). Dessa musikinstrument är oftast tillverkade i mässing men även andra material förekommer.

Stråk

Stråkfamiljen består huvudsakligen av fyra instrument. Det största är kontrabasen och därefter kommer cello, altfiol och fiol. Kontrabasen och cellon har den mörkaste klangfärgen, medan altfiol och fiol låter ljusare.

Stråkundervisning bedrivs både individuellt och i grupp. Det finns även möjlighet att delta i orkester.

Samtliga av dessa instrument finns i barnstorlekar och du byter instrumentstorlek efterhand som du växer. Dessa instrument kan du hyra direkt av kulturskolan.

Fiolen har den ljusaste klangen och får därför ofta spela melodistämman. Altfiolen är en något större fiol med djupare klang. Det är ett viktigt instrument i stråkorkestern men du kan spela altfiol i alla musikgenrer. Du ska minst gå i årskurs 2.

Cellon är mycket större än fiolen och spelas sittande. Instrumentet har en varm och fyllig klang som sägs ligga nära den mänskliga rösten. Cello har fyra strängar. Du ska minst gå i årskurs 2.

Kontrabasen är störst av instrumenten i denna grupp och har också den mörkaste klangen. Den används bland annat inom klassisk musik, men du kan också spela pop, rock och jazz. Ofta spelar du med stråke, men också med fingrarna. Du ska minst gå i årskurs 4.

Blockflöjt

Blockflöjter tillhör familjen träblås.

Gitarr

Gitarr är ett mångsidigt och populärt instrument. Målet är att du lär dig spela olika stilar såsom pop, rock och klassiskt. Vi spelar både melodi- och ackordsspel. Du lär dig att spela efter både noter och tabulatur. Det finns också möjlighet att spela i grupp/ensemble tillsammans med andra. Du ska minst gå i årskurs 3.

Piano

Pianot är ett populärt och mångsidigt musikinstrument. Det är väldigt användbart i nästan alla genrer och stilar, och fungerar som inkörsport till alla andra tangentinstrument. Du kan lära dig spela klassisk musik, popmusik, jazz eller andra stilar. Kanske vill du spela ackord och sjunga till eller spela fyrhändigt? Du behöver ha tillgång till ett eget övningsinstrument (elpiano eller piano) hemma.

Du ska minst gå i årskurs 3.

Elgitarr/elbas

Elgitarren är användbar till det mesta men mycket av grundteknikerna finner vi i rock och pop. Undervisningen är till stor del gehörsbaserad men vi går även igenom tabulatur och noter. Dator och internet är naturliga verktyg och det finns utrymme för egna önskemål om musik du vill spela. Lite förkunskaper från gitarrkurs är alltid bra men inte nödvändigt. Du ska minst gå i årskurs 5.

Elbasen är ett kraftfullt kompinstrument som har en viktig bärande roll i ensembler, det är själva grunden i musiken. Som basist kommer du märka att det ges många möjligheter till samspel i olika musikgenrer och sammanhang. Alla klarar av att spela bas, samtidigt som det kan bjuda på stora speltekniska utmaningar. Du ska minst gå i årskurs 5.

Bild och form

Du får grundläggande kunskaper för att utveckla ditt kreativa skapande.Vi arbetar med olika tekniker och material som till exempel kol, lera, akvarell och pappiermaché. Vi pratar om konst och experimenterar med färg och form. Du lär dig teckna bland annat djur, natur, porträtt med mera. Vi gör övningar i komposition, styfning, stilleben och att rita människor. Du lär dig från skiss till färdig bild. Vi diskuterar och analyserar konst.

Kör

Att sjunga i kör kan vara överraskande och spännande. Du övar upp din röst och musikalitet tillsammans med andra och får lära mer om kropps- och röstuppvärmning. Körerna deltar i olika konserter och i Kulturskolans föreställning på våren. Kör är avgiftsfritt. På Kulturskolan finns tre olika körer för olika åldersgrupper:

Sångklubben - Skolår F-2. Onsdagar 17.00 - 17.45

Ljudvågen - Skolår 3-5. Måndagar 15.00 - 16.00

Spira - Skolår 6-Gy 3. Måndagar 17.00 - 18.00

Grundkurs

Grundkurs är ett ämne för de yngre eleverna (från årskurs 2). Precis som namnet antyder lär du dig grunderna i musik. Undervisningen kan vara upplagd på olika sätt beroende på gruppens storlek, möjligheter i lokalen och så vidare. Gruppstorleken kan variera från tre till sex elever och ibland större grupper. Du får prova på att spela olika instrument, sjunga och göra danslekar med mera. Syftet är att på ett lättsamt sätt introducera dig in i musikens värld. Vi vill också att du ska bekanta dig med olika begrepp inom musiken som takt och rytm, starkt och svagt och enkla notvärden. Det är också ett sätt att hjälpa de som vill välja instrument till nästa läsår (årskurs 3)

Undervisningen sker som regel efter skoltid, på respektive skola eller i Kulturskolans lokaler i Falkenberg. Vii träffas en gång i veckan. Avgiften är 200 kronor per termin. Ange "Grundkurs" på anmälningsblanketten.

Låtskrivning

Kursen är till för att ge elever hjälp och inspiration med låtskrivning. Kursen går igenom övergripande moment av harmonilära och arrangering, men den största biten är individuellt arbete. Kursen kommer även att demonstrera olika strategier för att komponera musik. Det är bra med förkunskaper om ackord och teori (ej ett krav).

Musikteori

För dig som vill lära dig att arrangera, komponera och fördjupa ditt musikaliska kunnande, även som en förberedelse till fortsatta studier vid musiklinje på folkhögskola eller vid musikhögskola. Du bör minst gå i årskurs 9 och ha spelat några år på ditt instrument för att tillgodogöra dig undervisningen. Musikteori är avgiftsfritt.

Improvisation

Grundläggande improvisation
Gruppundervisning för elever som redan går vid Kulturskolan.

Avancerad improvisation
Fördjupning i improvisation som valbart ämne, individuellt eller grupp.
Du ska minst gå i årskurs 9.

Ensemble

Kulturskolan i Falkenberg har alltid varit mån om ensemblespel. Du som får instrumentallektioner har även möjlighet att delta i orkester eller ensemble. Ensemblernas antal varierar från år till år beroende på underlag, trender gällande instrumentval, generationsväxling med mera. Det är avgiftsfritt att delta i en ensemble. Här följer några ensembler som etablerat sig genom åren:

Stråkorkester - Lilla stråkorkestern - Folkmusikgrupp - Blåsorkestern - Storbandet - Blockflöjtensemble - Slagverksensemble - Raka rör (tvärflöjtsensemble) - Bleckblåsensemble - Gitarrensemble - Improvisationsgrupp - Rock/Pop Ensemble - Cello och kontrabasgrupp