Tack för att du håller avstånd, tillsammans minskar vi risken för smittspridning.

Läs mer om hur coronaviruset påverkar Falkenbergs kommuns verksamheter, t ex förskola, skola, vård och omsorg. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Om KomTeks kurser

Hösten 2020

Ny på KomTek

Kursen för barn som aldrig gått på KomTek (mer än enstaka lovaktivitet) åk 1-3

5 tillfällen

I denna kurs fokuserar vi på verktygsanvändning och att konstruera mekaniska figurer som drivs av handkraft. Vi presenterar olika verktyg för deltagarna och visar hur de fungerar. När säkerhetsgenomgången är klar får deltagarna prova att till exempel spika, skruva och borra. Därefter börjar vi bygga olika mekaniska figurer som alltid drivs med handkraft eller med enkel pneumatik.

Start v.41 och v.47

Lek fram kul teknik

Kursen för barn som gått på KomTek tidigare. (Ny på KomTek eller flera lovaktiviteter) åk 2-4

5 tillfällen

I denna kurs fokuserar vi på verktygsanvändning och att konstruera mekaniska figurer som drivs av handkraft eller el (batterier). Vi introducerar elektronik där deltagarna får prova på att löda. Det kan handla om att göra en lampa som drivs av batterier eller så använder vi en motor för att driva en mekanisk rörelse. Vi föreslår alltid några olika konstruktioner som du som deltagare kan bygga.

Start v.41

Mer kul teknik

Kursen för barn som tidigare gått ”Lek fram kul teknik” eller ”Ny på KomTek”, åk 3-6

För dig som har gått på minst en av KomTeks kurser tidigare.

6 tillfällen

I denna kurs fokuserar vi på mer elektronik och där deltagarna får fortsätta att lära sig löda och lära sig mer om elektronik. I denna kurs får alla barn bygga en produkt som vi kallar för ”Dörrsignal” som barnet kan använda på sitt rum och då kan bestämma själv vem som får komma in. "UPPTAGEN", VÄNTA" eller "STIG IN". Vi övar vidare på att skissa idéer och välja lämpligt & hållbart material för den nya konstruktionen.

Start v.46

MakerSpace

Kursen för ungdomar med stor vana av KomTeks koncept åk 4-9

7 tillfällen

Detta är kursen för dig som har gått flera av KomTeks kurser t. ex ”Mer kul teknik” eller en ”Ljus idé”.

I denna kurs tar deltagaren ett eget större ansvar i sin problemlösningsprocess. I denna kurs fokuserar vi på mekanik och elektronik men lägger även till att deltagarna ska vara noggranna och göra mer hållbara konstruktioner. Vi presenterar lite klurigare verktyg, som till exempel skjutmått. Ny utmaning blir att med stöd tolka kopplingsschema och dess symboler och även att rita skisser i två vyer för din idé som leder fram till en konstruktion. Vi har alltid många olika roliga konstruktioner att bygga om du inte har någon egen idé. En utmaningen i denna kurs blir att rita en eller flera detaljer till din konstruktion i CAD och skriva ut med 3D-skrivaren.

Start v.41

Programmering med Micro:bit med inriktning på spel

Kursen vänder sig till barn på mellanstadiet & högstadiet. Inga förkunskaper behövs.

4 tillfällen

Detta är kursen för dig som är nyfiken på kod och var programmering finns i din vardag och samhälle. Du får med enkla verktyg lära dig grunderna i datalogiskt tänkande. Vi jobbar med micro:bit. http://mermicrobit.se/komma-igang-med-microbit/vad-ar-microbit/länk till annan webbplats och testar även att skapa enkla spel.

Start v.46

CAD & 3D

Kursen vänder sig till barn på mellanstadiet & högstadiet. Inga förkunskaper behövs.

3 tillfällen

Detta är kursen för dig som vill skapa dina egna idéer med hjälp av ritprogrammet Tinkercad på datorn och sedan skriva ut dina saker med hjälp av KomTeks 3D-skrivare. Vi anpassar nivån så det passar varje individ och vi ger bra återkoppling på de idéer du vill skapa. Har du testat CAD som sommarlovs aktivitet så är det kursen att fortsätta med.

Start v.41 och v.47

Kontakt