Eldningsförbud

Just nu råder det eldningsförbud i Falkenbergs kommun. Förbudet gäller tillsvidare. Läs mer

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Resturang- och livsmedelsprogrammet

Utbildningen ger dig kunskaper inom restaurang- och livsmedelsbranschens olika delar. Du får lära dig mycket om matlagning, bageri och konditori samt servering. Utbildningen ger dig även kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering.

Allmänt om programmet

Att arbeta i ett restaurangkök eller i ett bageri är ett lagarbete. Därför lär du dig att samverka med andra, oavsett till exempel kön, kulturell bakgrund, ålder, position eller kompetens. Du får också utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd, arbeta självständigt och kunna använda yrkets fackspråk.

Branschen kännetecknas av många olika typer av företag. Oavsett om man är anställd eller driver eget företag krävs initiativförmåga, idérikedom och egen drivkraft. Därför ska utbildningen ge dig kunskaper om entreprenörskap och företagande. Du får också lära dig exempelvis planering, organisation, ekonomi och skyltning.

På skolan finns en brödbutik där elever säljer det som producerats. Stadsterrassen i kommunhuset drivs av lärare och elever på Restaurang- och livsmedelsporgrammet. Restaurangen är "Slow food" och KRAV-certifierad!

Du kommer att ha minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Då får du praktisera och utveckla dina kunskaper på olika arbetsplatser.

Inriktningar på Falkenbergs gymnasieskola

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du möjlighet att prova båda inriktningarna innan du väljer inriktning till år 2.

Bageri och konditori


Inriktningen bageri och konditori ska ge kunskaper framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ska ge de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. Inriktningen bageri och konditori kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Kök och servering

Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Du som gått kök och servering kan arbeta som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Kontakt

Kontakta Restaurang- och livsmedelsprogrammet