Information om covid-19

Håll avstånd, undvik trängsel och följ allmänna råd och rekommendationer. Kommunala verksamheter är anpassade efter läget. Läs mer

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Fordons- och transportprogrammet

Är dina intresseområden motorer och teknik? Gillar du att ha kontakt med människor? Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram där du lär dig grunderna i att reparera och utföra service på fordon, maskiner och fordonssystem.

Allmänt om programmet

Inom området fordonsteknik lär du dig om fordons funktion och konstruktion samt felsökning, reparation och service av fordon. Inom området transport lär du dig om transporter med hjälp av fordon och hantering av gods på lager och i terminal.

Snabb teknisk utveckling utmärker fordonsbranschen. Den tekniska utrustningen blir också alltmer avancerad. Du måste vara beredd på att lära dig ny teknik under ditt yrkesliv. Många yrken inom fordonsbranschen innebär att en person ensam arbetar med många skilda uppgifter i verksamheten, där olika typer av problem kan uppstå. Det ställer höga krav på förmåga till självständig problemlösning. Det är också bra om du är flexibel och kan arbeta med flera olika uppgifter. Du får även möjlighet i skolan att utveckla din initiativförmåga, idérikedom och företagsamhet.

Du kommer att ha minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Då får du praktisera och utveckla dina kunskaper på exempelvis en verkstad eller ett transportföretag. APL är uppdelad i flera perioder så du får prova på olika arbetsplatser.

Inriktningar på Falkenbergs gymnasieskola

Lastbil och mobila maskiner

Inriktningen lastbil och mobila maskiner ska ge kunskaper inom felsökning, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Inriktningen kan leda till arbete som lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker. Du kommer att få göra en stor del av din utbildning på företag.

Personbil

Inriktningen personbil ska ge kunskaper inom diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Inriktningen kan leda till arbete som personbilsmekaniker.

Transport

Inriktningen transport ska ge kunskaper inom trafikkunskap, transportsystem och logistik. Inriktningen kan leda till arbete som yrkesförare.

Vidare studier och exempel på yrken

Programmet kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola. Du kan också läsa kurser under gymnasietiden som ger dig grundläggande behörighet till högskolan.

Exempel på yrken är lastbilsmekaniker, personbilsmekaniker, yrksförare och maskinmekaniker.

Kontakt

Kontakta Fordons- och transportprogrammet